Može li nesanica uzrokovati usamljenost

Problemi sa spavanjem mogu uzrokovati haos u društvenom životu. Serije eksperimenata su otkrile da nenaspavane osobe osjećaju usamljenost i manje komuniciraju sa drugim ljudima. Istraživanja su otkrila i da se odmorne osobe mogu osjećati usamljenim nakon određenog vremena sa nenaspavanom osobom, što pokazuje da socijalna izolacija uzrokovana problemima sa spavanjem može biti zarazna.

Ova otkrića prva pokazuju vezu između lošeg sna i socijalne izolacije. Skenovi mozga nenaspavanih osoba koji posmatraju video stranaca koji hodaju prema njima pokazala je pojačanu aktivnost koja je obično povezana sa nedozvoljenim ulaskom u lični prostor. Nedostatak sna smanjuje aktivnost dijelova mozga koji obično poboljšavaju sudjelovanje u socijalnim razgovorima.

Što manje spavate, to je manja želja za socijalnom interakcijom. Kao nuspojava, ostale osobe imaju percepciju da ste socijalno odbojni, što povećava uticaj socijalne izolacije na nedostatak sna.

Taj vječni ciklus može biti faktor koji doprinosi generalnom zdravlju. Usamljenost može povećati rizik za ranu smrt čak i do 45 posto i udvostručiti rizik za gojaznost.

Bez dovoljno sna, postajemo socijalno isključeni. S druge strane, dobar san može doprinijeti interakciji sa ljudima. Samo nakon jedne naspavane noći možete se osjećati socijalno samouvjereni i otvoreni za interakcije.

Facebook komentari