Može li sjedenje prekriženih nogu naškoditi vašem zdravlju?

Prekriženih nogu najčešće sjede žene jer je to ‘ženstveno’ no postoje i muškarci koji su usvojili tu naviku. Sada doktori preispituju uticaj ovakve poze na zdravlje – od vena u nogama do držanja tijela i porasta tlaka…

Kod sjedenja jako puno žena ima nešto zajedničko: prekriže noge jednu preko druge, a prvobitno je ta poza nastala kako bi se ‘spriječilo zavirivanje pod suknju’. Danas nije neobično vidjeti ni muškarce da tako sjede i mnogi su preuzeli tu naviku, koju je teško prekinuti.

Međutim, takvo sjedenje ima svojih mana.

Škodi stopalima i živcima

Sjedite li duži vremenski period u toj pozi, može doći do paralize peronealnog živca što oslabljuje mišiće zadužene za podizanje stopala.

Ovakav način sjedenja, također, može dovesti do neravnoteže u zdjelici jer unutarnji bedreni mišić postaje kraći, a vanjski bedreni mišić je sve duži, a kod takvog stanja postoji rizik od pomicanja zglobova iz mjesta.

Veza s povišenjem tlaka

Mnoge studije pokazuju kako navika dugog sjedenja prekriženih nogu povisuje krvni pritisak u tijelu čak i ako problemi s pritiskom inače ne postoje. Izbjegavanje takvog sjedenja vodi boljoj cirkulaciji.

Varikozne vene i cirkulacija

Veće su šanse za nastanak tzv. “paukovih vena”. Iako kod pojave vidljivih vena genetika ima važnu ulogu, sjedenje prekriženih nogu također može biti krivac za njihov nastanak. Naime, u krvnim žilama postoje mali ventili koji onemogućuju da krv teče u pogrešnom smjeru. Ali, ako su noge prekrižene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi.

Lošije držanje i bolovi

Pojedina istraživanja pokazuju kako sjedenje s prekriženim nogama duže od tri sata na dan može dovesti do pogrbljenog držanja tijela, bolova u donjem dijelu leđa i vratu kao i stvaranja nelagodnog osjećaja u kukovima.

Facebook komentari