Može li stres uzrokovati debljanje

Stres bi mogao biti jedan od uzroka za stvaranje viška kilograma. Iako u početku možete imati manji apetit, dugoročni “hronični” stres zapravo pojačava glad. Većina osoba se prejeda kada osjeća veliki pritisak. To se događa zahvaljujući odgovoru organizma na stresnu situaciju. U većini slučajeva to znači prejedanje.

Zašto?

 Nivo “hormona stresa”, kortizola, raste tokom stresnih situacija. To može preokrenuti prejedanje u naviku. Budući da povećani nivoi hormona također pomažu uzrokovati veće nivoe inzulina, šećer u krvi opada i žudite za masnom hranom i slatkišima. Umjesto salate ili banane, veća je vjerovatnoća da ćete pojesti neki slatkiš (hrana za utjehu).


Zaključak? Više stresa – više kortizola – veći apetit za nezdravu hranu – više masti na tijelu.

Dodatni kilogrami mogu dovesti do drugih, većih problema, uključujući visoki krvni pritisak,  dijabetes, srčane bolesti  i moždani udar. Ako mislite da je ste se udebljali zbog stresa, riješite se nekih navika koje mogu pomoći da se vratite u normalnu rutinu. Jedite zdravo, budite aktivni i radite stvari koje vas čine opuštenim i sretnim. Što je veća odlučnost, to ćete lakše doći do željenog cilja.

Facebook komentari