Možete li dobiti artritis ako “školjcate” prstima?

Pucketanje zglobovima na prstima česta je i nesvjesna navika, no rijetko se zapitamo zašto naši zglobovi, ne samo na prstima, zbilja pucuju.
Radiolozi sa Univerziteta u Kaliforniji proveli su istraživanje tokom kojeg su preko ultrazvuka pratili šta se događa u zglobovima ruku kada ih pucamo. Otkrili su da se vidi bljesak, poput vatrometa, kada osoba pukne zglobom.

“Kod svake osobe čuli smo zvuk prije nego smo vidjeli bljesak na ultrazvuku. Shvatili smo da zvuk nije došao zbog toga što je mjehurić puknuo, već nastaje zbog njegova stvaranja. Interval između zvuka i slike je 10 milisekundi, pa ne smijete ni trepnuti”, rekao je vođa istraživanja, doktor Robert Boutin.

Naučnici koji su proveli istraživanje u Kaliforniji smatraju da mjehurić nastaje zbog plina koji je se stvara u tečnosti koja podmazuje naše zglobove, kada pucnemo njima negativni se pritisak ispušta.

Dobra je vijest da ono ne čini nikakvu štetu našim zglobovima, te da nije navika koje se morate hitno riješiti. Često se potreba da pucamo zglobovima javlja nakon što nešto prstima i radimo.

Također, postoji mit i da ta navika uzrokuje artritis. No, doktori smatraju da to nije istina.

“Artritis zglobova je ozbiljna bolest. Može nastati iz više razloga, ali ne zbog pucanja prstiju”, objašnjeno je.

Facebook komentari