Možete li smanjiti veličinu pora?

Kako je veličina kožnih pora uglavnom rezultat vaše genetike, ne možete ih trajno smanjiti. Međutim, možete smanjiti njihov loš utjecaj na izgled tako što ćete ih očistiti od masnoće i nečistoća te potaći proizvodnju kolagena i poboljšati elastičnost vaše kože.

U potrazi za besprijekornom kožom izbjegavajte pretjerano stiskanje pora ili korištenje alata za čišćenje kako biste uklonili bubuljice. Ovo može prouzrokovati oštećenja kože i razvoj ožiljaka. Umjesto toga, koristite proizvode za nježno čišćenje pora bez izazivanja dodatne traume.

Postoji mnogo raznih savjeta o tome kako prirodno smanjiti pore, izdvajamo nekoliko:

1. Pridržavajte se dobrog režima njege kože

Koristite nježno sredstvo za čišćenje lica ujutro i uveče. Kako biste pore očistili od viška masnoće, pazite da koristite samo proizvode bez ulja (tzv. nekomedogene proizvode, što znači da vam neće začepiti pore).

2. Nanesite preparat za zaštitu od sunca

Zaštita od sunčevih zraka je neophodna kako biste izbjegli smanjenje kožnih proteina kolagena i elastina. U svojoj dnevnoj rutini njege kože, koristite kremu za sunčanje širokog spektra. Šeširi i drugi fizička zaštita također mogu pomoći u zaštiti vašeg lica od štetnog djelovanja UV zraka.

3. Uradite hemijski piling

Čišćenje kože od mrtvih ćelija i viška masnoće pomaže da pore izgledaju manje. Povremeni hemijski piling kod kuće može napraviti vidljivu razliku. Većinu bezreceptnih proizvoda za piling možete koristiti svake dvije sedmice, a ponekad i sedmično, ovisno o vrsti pilinga i dubini do koje uklanja ćelija kože.

U pilinzima se koriste alfa ili beta hidroksi kiseline (AHA ili BHA) za uklanjanje gornjeg sloja mrtvih ćelija kože. Hidroksi kiseline otvaraju pore i potiču proizvodnju kolagena. Tražite:

– glikolnu kiselinu, uobičajenu AHA kiselinu

– salicilnu kiselinu, popularnu BHA

– proizvode za svakodnevnu njegu kože – poput tonika, seruma i tretmana koji sadrže ove kiseline u manjim dozama.

4. Koristite retinol

Retinol je univerzalni sastojak proizvoda za njegu kože poznat po efikasnom djelovanju protiv akni i bora. Retinoli su derivati ​​vitamina A. Poput hidroksi kiselina, pomaže u čišćenju mrtvih ćelija kože, otčepljivanju pora i otkrivanju svježe kože. Retinol također povećava proizvodnju kolagena koji kožu održava gipkom.

Najbolje je retinolski serum ili hidratantnu kremu nanostiti navečer jer mogu povećati osjetljivost vaše kože na sunce (brže ćete izgorjeti). Počnite nanošenjem tankog sloja dva puta sedmično, psotepeno i polako se nadovezujući na svakodnevnu upotrebu, jer retinol također može uzrokovati početnu iritaciju kože.

5. Pokušajte s mikroiglom

Vaš dermatolog može obaviti efikasan tretman mikroiglicama. Korištenjem uređaja sa mikroiglicama prave se sitni ubodi na koži što stvara mikrotraumu na koži te stimulira reakciju zacjeljivanja rana. Zacjeljivanje pokreće proizvodnju kolagena koji jača potpornu strukturu oko pora. Plašite se igala? Ne brinite, postupak nije bolan, možda samo malo neugodan. Nakon tretmana vaše lice može privremeno izgledati kao da imate blage opekotine od sunca.

7. Razmislite o laserima za smanjenje pora

Dermatolozi mogu primijeniti laserske tretmane kako bi obnovili vašu kožu. Ova procedura, koja se obavlja u ordinaciji, može pomoći kod raznih problema s kožom, uključujući i smanjenje pojave velikih pora. Laser otklanja gornji sloj kože i potiče stvaranje kolagena ispod. Obično je potrebno nekoliko laserskih tretmana, svakih četiri do osam sedmica.

Laserski tretmani mogu napraviti značajniju razliku od nekih tretmana kod kuće. Rezultati su također dugotrajniji, ovisno o vrsti lasera.

Možda je najbolja stvar koju možete učiniti za svoje pore da se odmaknete od ogledala. Ljudi pokazuju tendenciju da fiksiraju pogled na svoje pore i gledaju ih pomoću ogledala za uvećanje. Onda misle da su im pore prevelik. Samo se sjetite da niko drugi ne gleda u vaše lice tako pomno i iz takve blizine.

Facebook komentari