Mr. ph. Ena Alić: U susret novoj sezoni polenskih alergija

Uz alergijsku astmu, alergijski rinitis spada u najvažnije bolesti disajnog sistema od koje boluje 10-25 posto stanovništva, uz trend rasta broja oboljelih, naročito u velikim gradovima i industrijskim zonama. Ponekad su mu pridruženi i upala sluznice konjunktive očiju, hronična upala sinusa, polipi u nosu, upala srednjeg uha i astma, stanja koja alergijski rinitis često dodatno pogoršava.

Simptomi alergijskog rinitisa

Tipični simptomi alergijskog rinitisa su začepljenost nosa, pojačana vodenasta sekrecija iz nosa, svrbež i kihanje, osjećaj suhoće ili osjećaj postojanja sekreta u nosu koji se ne može ispuhati, povremeno krvarenje iz nosa. Očni simptomi dodatno kompliciraju svakodnevno funkcioniranje i obavljanje redovnih aktivnosti. Vremenom, često dolazi do postepenog slabljenja ili nestanka osjeta mirisa. Osobe koje pate od simptoma polenske alergije često su iscrpljene, lošijeg kvaliteta sna i slabije produktivnosti u obavljanju školskih i profesionalnih aktivnosti, posebno kod onih osoba koje su zbog prirode posla više izložene kontaktu s alergenima.

Kod sezonskog alergijskog rinitisa ili polenske alergije simptomi traju samo u određenom periodu godine, naprimjer tokom sezone cvjetanja određenog drveća, trava i korova. Za razliku od sezonske alergije, kod alergija na kućnu prašinu, grinje, alergene koji potiču od kućnih ljubimaca, prije svega životinjske dlake i sl., simptomi su prisutni tokom cijele godine.

Alergogene biljke ovise o geografsko-klimatskom području i njegovoj vegetaciji. Koncentracija polena ovih biljaka ovisi o fazama vegetacije pojedine vrste (tzv. fenofazama), a naročito o meteorološkim prilikama određenog područja. Fenofaze obuhvataju početak cvjetanja ili polinacije, maksimum polinacije i kraj cvjetanja, odnosno, produkcije polenovih zrna. Predviđanje početka sezone polena može omogućiti pacijentima da počnu s preventivnim mjerama, a najbolja preventiva oboljelih od polenske alergije je izbjegavanje dodira s alergenima.

Zbog toga je monitoring aeropolena, tj. praćenje tipa i koncentracije polena u zraku  tokom polenske sezone od posebnog značaja i provode ga sve evropske zemlje.

Polen trava, breze i ambrozije najčešći su alergeni u kontinentalnom području naše zemlje, a u primorskom području to su polen crnog bora, čempresa, masline i korova crkvine. U rano proljeće prvo se javljaju simptomi bolesnika alergičnih na polen lijeske i johe, potom breze i vrbe, nakon čega slijedi dugi period cvjetanja trava od maja do septembra te cvjetanje korova, gdje najveću agresivnost pokazuje ambrozija, čiji se polen širi od početka augusta do kraja oktobra. Važno je istaknuti kako je koncentracija polena u zraku najveća ujutro tokom sunčanih i vjetrovitih dana. Koncentracije polena u zraku su izuzetno visoke i za vrijeme grmljavine. Nasuprot tome, koncentracija polena je niža u vlažnim i kišovitim razdobljima te na početku i na kraju sezone cvjetanja.

Kako efikasno liječiti simptome sezonskog alergijskog rinitisa?

ALERIX® za efikasno liječenje

Većini osoba sa sezonskim alergijskim rinitisom neophodna je terapija odgovarajućim lijekovima iz grupe antihistaminika, te kortikosteroida kod težih oblika ove vrste alergije. Postoji više generacija antihistaminikskih lijekova, a prednost novih antihistaminika je selektivnost, tj. specifično djelovanje na ciljana mjesta, potom smanjenje neželjenog međudjelovanja s drugim lijekovima, hranom i pićima, smanjenje štetnih učinaka na rad srca te smanjenje sedativnog efekta lijeka. U tom smislu, među dostupnim lijekovima izdvaja se feksofenadin (ALERIX®).

ALERIX® odlikuje dokazana efikasnost, koja se održava i pri veoma visokim koncentracijama polena u zraku. Odlikuje ga odlično djelovanje na najizraženije  simptome, poput začepljenosti nosa i suzenja očiju, a dobro djeluje na iritativne simptome poput svrbeža očiju, nosa i uha. Feksofenadin posjeduje i dodatna protivupalna djelovanja.

Kada je riječ o sigurnosti primjene, lijek se veoma dobro podnosi. U toku terapije antihistaminicima često se kao neželjena reakcija javlja sedacija i pospanost. U najvećem broju slučajeva, feksofenadin ne dovodi do sedacije niti pospanosti, što je jako bitno za svo radno aktivno stanovništvo (zaposleni, studenti, učenici…). Zahvaljujući tome, feksofenadin nema uticaja na sposobnost upravljanja motornim vozilima. Zbog takvog dobrog sigurnosnog profila, feksofenadin je odobren za upotrebu i kod pilota u ratnom zrakoplovstvu nekih zemalja. U terapijskim dozama ne uzrokuje neželjene kardiološke efekte u vidu poremećaja ritma srca niti uzrokuje promjene na EKG-u. U naučnim studijama koje su uključivale veliki broj pacijenata liječenih feksofenadinom, nisu zabilježeni neželjeni efekti od strane kardiovaskularnog sistema, a koji se često javljaju kod primjene nekih drugih antihistaminika.

ALERIX® odlikuje još nekoliko prednosti koje poboljšavaju kvalitet života svake osobe koja pati od simptoma sezonskog alergijskog rinitisa:

• brz početak djelovanja (unutar jednog sata nakon primjene lijeka)

• doziranje je se samo jedanput dnevno, uz 24-satnu zaštitu od simptoma

Terapija ALERIX®-om treba trajati onoliko koliko traje izlaganje alergenima.

Autor: Mr. ph. Ena Alić, apoteka Enafarm, Gradačac

Facebook komentari