Na čemu se zasniva paleo dijeta

Paleo dijeta je plan ishrane baziran na hrani korištenoj tokom Paleolitičke ere. Uključuje meso, ribu, voće, povrće, orašaste plodove te sjemenke (sva hrana koja se mogla dobiti putem lova i skupljanja). Ova dijeta limitira unos hrane koja je postala česta u poljoprivredi prije 10.000 godina (mliječni proizvodi, mahunarke i žitarice).

Cilj paleo dijete je vraćanje na način ishrane koji su ljudi prije koristili. Ako želite da izgubite kilograme ili zadržite zdravu težinu te se snađete bolje u planiranju jela, paleo dijeta može biti dobar izbor.

Paleo dijeta se bazira na unosu voća, povrća, orašastih plodova, krhtine,ribe (posebno bogate omega 3 masnim kiselinama kao što je losos) i uljima iz voća i orašastih plodova kao što su maslinovo i orahovo.

U ovoj dijeti se izbjegava unos žitarica, mahunarki, mliječnih proizvoda, rafinisanog šećera, soli, krompira i obrađene hrane.

U mnogim istraživanjima su poredili paleo dijetu sa ostalim planovima ishrane, kao što su mediteranska i dijabetes dijeta. U konačnici, zaključeno je da paleo dijeta ima više koristi kada se poredi sa ishranom bogatom obrađenom hranom. Efekti koje može donijeti su gubljenje kilograma, bolja tolerancija na glukozu, krvni pritisak, niže trigliceride i bolja kontrola apetita.

Bogata je povrćem, voćem i orasima. Primarna razlika između ove dijete i ostalih je odsustvo obrađene hrane gdje može doći do nedostatka vitamina i proteina koji se nalaze u ostalim načinima ishrane. Nema dužih kliničkih istraživanja koja mogu dati potencijalne rizike ove dijete. S obzirom na različitost ishrane u ovoj dijeti, uz odgovarajuće fizičke aktivnosti i balansiranom ishranom, možete održati zdrav način života.

Facebook komentari