Na koji način da uspostavimo režim “clean eating”

Osnovna ideja “clean eating” režima je odabir hrane koja je slična prirodnom obliku hrane. Umjesto pakovane i prerađene hrane trebate birati svježu i čitavu hranu. Kada izbjegavate visoko prerađenu hranu, kao što je čips, kolači, preskačete gomile kalorija, šećera, soli i zasićenih masti.

Jedite više žitarica – Rafinisani ugljikohidrati, kao što su bijeli hljeb, pasta i riža, gube nutrijente tokom procesa prerade. Zamijenite ih sa raženim hljebom i smeđom rižom ili se okrenite drugim alternativama kao što su zobene žitarice, ječam i bulgur. Ova promjena ima veliki utjecaj, gdje ovakav tip ishrane smanjuje rizik za srčane bolesti i dijabetes tipa 2.

Što više voća i povrća – Voće i povrće su prirodni dio ovog režima ishrane. U zavisnosti od nivoa fizičke aktivnosti i kalorija koje su vam potrebne tokom dana, ciljajte da konzumirate od 5 do 7 porcija čitavog voća i povrća umjesto sokova.

Pripazite na so i šećere u hrani – „Čista hrana“ ima prirodno niske nivoe šećera i soli, te je dodavanje soli ili šećera protiv režima “clean eating”. S obzirom da je prerađena hrana glavni izvor, izbjegavanje ove vrste hrane je najbolji izbor. Pokušajte da začinite hranu sa biljem umjesto soli.

Prekočite vještačke sastojke – Vještačka boja, zaslađivači, prezervativi i ostali sastojci nemaju mjesto u ovoj rutini. Kada se namirujete izbjegavajte ove proizvode i čitajte oznake na hrani.

Unos vode – Umjesto pića punih šećera, okrenite se vodi i biljnim čajevima. Voda može utoliti glad i pomoći da se osjećamo sitijim, ali i dati više energije.

Ravnoteža u mesu i mliječnim proizvodima – Meso, mliječni proizvodi i jaja mogu dolaziti od životinja koje dobijaju hormone rasta i antibiotike. Birajte organske i domaće izvore koji uzgajaju životinje prirodno.  Morska hrana nije označena kao organska, stoga tražite proizvode koji imaju nizak nivo žive. Najčišći način da unesete proteine je kroz orašaste plodove, mahunarke i grah.

Facebook komentari