Na koji način dijeta može sabotirati zdravlje

Tijelu treba energija da napaja sve biološke funkcije poput probave, disanja i pumpanja krvi, kao i aktivnosti koje obavljamo tokom dana. Metabolička stopa (količina energije koju tijelo koristi u mirovanju)  se sastoji od ukupne energetske potrošnje. Važno je konzumirati dovoljno energije da bi tijelo funkcionisalo normalno.

Lako je potcijeniti važnost nečega što ne možete vidjeti ili osjetiti, ali vitamini, minerali, vlakna i druge hranjive tvari jednako su važni za zdravi organizam. Naprimjer, kalcij u ishrani važan je za zdravlje kostiju i tjelesne funkcije kao što su kontrola i cirkulacija mišića.

Prvih 30 godina života tijelo pohranjuje višak kalcija u kostima. Nakon 30, prestajemo dobijati masu kostiju i oslanjamo se na postojeće zalihe kako bi kosti bile jake do kraja života.

Ako ne možete zadovoljiti svoje potrebe za kalcijumom, tijelo je primorano da “otvori zalihe”. Ovaj proces povećava vaš rizik za osteoporozu (prorijeđivanje i gubitak gustoće kostiju) .

Kada ne jedemo dovoljno, tijelo prelazi u “način preživljavanja” i počinje lomiti mišiće kako bi pustilo glukozu koja se nalazi u zalihama i koristi za energiju. Zato što ne unosimo dovoljno kalorija, tijelo usporava metabolizam kako bi štedilo energiju.

Vaš mozak radi na glukozu i treba stalno snabdjevanje da bi radio normalno. Ako ste gladni cijeli dan i radite na “zalihama”, ne možete obavljati funkcije na vrhuncu snage.

Facebook komentari