Na kojoj temperaturi ljudsko tijelo više ne može funkcionisati

Poznato je da je rizik od smrti od hipotermije stvaran. Iako je ovaj uzrok smrti sve manje rasprostranjen, ipak se dešava. Ugroženi su, naravno, prije svega oni koji nemaju uslova da se sakriju i spase od hladnoće.

Prosječna tjelesna temperatura odrasle osobe je 37°C. Otuda, ljudsko tijelo prelazi u stanje hipotermije već kada dostigne 35°C. Ovo otkriće izaziva zabrinutost, posebno zato što se takvo stanje može dogoditi u slučajevima kada je okruženje relativno hladno. Drugim riječima, takve situacije nisu ograničene na previše ekstremne slučajeve, naročito ako je okolina prilično vlažna.

Stoga je dovoljno da pojedinac nije pravilno obučen da postigne temperaturu od 34 °C, što će rezultirati vrlo ozbiljnim slučajem. Kada pati od hipotermije, ljudsko tijelo djeluje na zaštitu onih organa, koji moraju da budu topli da bi pravilno funkcionisali. Zbog toga je protok krvi koncentrisan u području tih organa, nauštrb ostatku tijela, čija temperatura je sve niža.

Fatalan ishod je moguć kada tijelo dosegne temperaturu od 21ºC.

Pored hipotermije, druga opasnost je rizik od smrzavanja. I u ovom slučaju preniske temperature nisu potrebne, a logika je ista; Što se više krv fokusira na organe, to više trpe ruke i prsti.

Facebook komentari