NAČINI ZA UPRAVLJANJE NOĆNOM ANKSIOZNOŠĆU, POTVRĐENI OD STRANE STRUČNJAKA

Za energično i poletno jutro, neophodan je miran san noću. Ipak, nije svaki dan isti i ne uživaju svi u čvrstom snu svake noći. Stres koji se javlja tokom noći postaje sve češći, i može voditi prema napada tjeskobe i panike.

Možda će vam biti teško zaspati ili ćete se probuditi usred noći i osjećati kao da niste dovoljno spavali ili se, obično, probuditi rano ujutro i teško zaspati ponovo. Sve su to uobičajeni obrasci noćne anksioznosti koji mogu dobiti oblik napada panike, ako se tome ne stane u kraj na vrijeme.

Evo nekoliko savjeta za suočavanje s noćnom anksioznošću.

Vježbajte!
Vježbanje ne pomaže samo u održavanju kondicije i vitke linije, već se vježbanjem oslobađaju određenei hormoni zbog čijeg djelovanja se osjećate dobro, a pomažu vam u upravljanju spavanjem, apetitom i smirivanju uma. Čak i ako ne volite toliko vježbati, samo hodanje po 15 minuta svakog dana, dovoljno je za popravljanje raspoloženja i bolje upravljanje tjeskobom.

Meditacija
Postoji zabluda da meditacija vodi jedino ka jačanju koncentracije. Uključivanje meditacije u vašu svakodnevnu rutinu može vam pomoći da smirite um i riješite simptome anksioznosti. Meditacija će vam pomoći razbistriti misli, pružiti jasnoću i pomoći da se osjećate opuštenije. Ako vam predstoji neki veliki događaj, pokušajte meditirati i prije spavanja i nakon buđenja.

Pisanje dnevnika
Dnevnik – mnogima zvuči dosadno, ali stvarno djeluje. Zapisivanje misli i stvari koje vas noću drže budnima mogu pomoći da pronađete rješenje za svoje probleme, objašnjavaju psiholozi. Zapisivanje problema dva sata prije spavanja, omogućit će vam da te misli obradite ranije tokom dana i vaš um neće osjetiti potrebu da ih obrađuje usred noći.

Vježbajte dobru rutinu spavanja
Ponekad nedosljedna rutina spavanja može doprinijeti vašoj tjeskobi. Ako ste neko ko već ima problem tjeskobe i nemira, pokušajte poboljšati svoje navike spavanja. Idite na spavanje na vrijeme, ne konzumirajte navečer alkohol ili kofein, izbjegavajte kasne, teške obroke. Ovih par malih navika mogu vam poboljšati kvalitetu spavanja.

Potražite stručnu pomoć
Spomenuti koraci mogu vam pomoći da smirite um i lakše zaspite. U slučaju da to ne uspije i vaše epizode noćnih napada panike i anksioznosti postanu periodične, preporučuje se potražiti stručnu pomoć.

Facebook komentari