Najbolje aktivnosti za toniranje i jačanje tijela

Kada se počnete baviti nekom aktivnošću, ono što većina osoba želi je postizanje željenog tonusa mišića ili gubljenje kilograma. Kada radite na tonusu mišića, morate biti uključeni u vježbe koje su više koncentrisane. Uvijek radite određenu skupinu mišića i budite svjesni koji dio tijela želite oblikovati i tonirati.

Udaranje loptice preko mreže pomaže kod rada ruku. Tenis ima mnogo prednosti, iako nije primarno aerobična aktivnost, i dalje može da pomaže u boljem sagorijevanju kalorija i masti.

Krugovi u plivanju su dobri za svaki dio tijela ispod struka. Pokreti koje radimo rukama dok plivamo omogućavaju otpornost rukama. Svaki oblik plivanja, bilo da je leptir, slobodno plivanje ili plivanje na leđima, koristi deltoide u ramenima i pektoralnim mišićima u grudima.

Spajanjem vježbi na „pokretnim stepenicama“ i skijanja, eliptične sprave su odličan način za toniranje  mišića bedara i gluteusa. Držite se za drške da biste stvorili bolji otpor sa rukama, te ćete i jačati istovremeno i gornji dio tijela, uključujući leđa i ruke.

Biciklizam, kako u prirodi, tako i sa spravama, je odličan za mišiće noge – kvadriceps i mišiće zadnje lože. Kao i biciklizam, džogiranje i trčanje je odlična kardio vježba za donji dio tijela. Jača kosti i pomaže u prevenciji protiv osteoporoze. Imaju visok utjecaj na tijelo. Ako ste pretili ili gojazni, počnite postepeno, da ne bi stvorili preveliki pritisak na zglobove.

Pilates i joga su popularni treninzi tijela koji pomažu u jačanju trbušnih mišića, koji su potrebni za mnoge aktivnosti.

Timski sportovi kao što su fudbal ili košarka, su odlični za toniranje mišića gluteusa i noge, te i jačaju snagu i brzinu.

Facebook komentari