Najbolje dijete za žene iznad 50 godina

Mnoge žene iznad 50 godina u potrazi su za dijetama koje podržavaju funkciju mozga, pomažu u kontroli simptoma menopauze i poboljšavaju cjelokupno zdravlje.

Mediteranska dijeta je među najzdravijim obrascima ishrane za svakoga, uključujući i žene iznad 50 godina. Dijeta je karakteristična po niskom sadržaju zasićenih masti. Primarno uključuje povrće, mahunarke, voće, orašaste polodove i čitave žitarice, te postavlja maslinovo ulje na prvo mjesto izvora masti.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti iz SAD-a, srčane bolesti su jedne od vodećih uzroka smrti za žene iznad 50. Pored toga, nivoi visokog krvnog pritiska se povećavaju značajno u menopauzi. DASH dijeta je dizajnirana za prevenciju i liječenje visokog krvnog pritiska. Ima niske nivoe natrija i velike količine kalcija, magnezija i kalija koji smanjuju krvni pritisak.

Fleksitarijanska dijeta je polovično vegetarijanska dijeta čiji se plan ishrane bazira na biljnoj hrani, ali povremeno uključuje i meso, jaja, mlijeko i ribu.

Godine i spol su jedni od primarnih faktora rizika za demenciju, koja je značajno veća kod žena nego kod muškaraca. MIND dijeta je razvijena da bi smanjila rizik za pojavu Alzheimerove i ostalih oblika povezanih sa mentalnim padom.

Facebook komentari