Najbolje jutarnje vježbe

Ujutro nakon buđenja, tijelo je često ukočeno, a um može djelovati usporeno. Međutim, jutarnje vježbanje može biti idealan način da se aktivirate, podignete nivo energije i poboljšate svoje raspoloženje na početku novog dana. Stoga je jutro najbolje započeti laganim treningom koji neće predstavljati pretjeran napor za vaš um i mišiće. Jutarnji trening je iznimno važna aktivnost koja će vam pomoći da se od samog buđenja osjećate razbuđeno. Ovdje su navedene neke od najboljih vježbi koje će vam pomoći da se razgibate i osjećate spremnim za nadolazeće obaveze.

Istezanje cijelog tijela

Počnite s laganim istezanjem kako biste razbudili mišiće i poboljšali cirkulaciju. Evo nekoliko osnovnih vježbi istezanja:

  1. Istezanje ruku i leđa: Stanite ravno i ispružite ruke iznad glave, ispreplićući prste. Polako se naginjite na desno, zadržite nekoliko sekundi, a zatim ponovite na lijevu stranu.
  2. Istezanje nogu: Sjednite na pod s ispruženim nogama. Pokušajte dosegnuti nožne prste, držeći leđa ravno.

Sunčevi pozdravi

Ova serija joga poza savršena je za početak dana. Tzv. “sunčevi pozdravi” (Surya Namaskar) uključuju niz poza koje istežu i jačaju tijelo, dok potiču duboko disanje i razbistravanje uma. Evo osnovnog slijeda:

Stanite uspravno s rukama spojenim ispred prsnog koša. Podignite ruke iznad glave i lagano se nagnite unatrag. Savijte se prema naprijed i dotaknite prste na stopalima. Ispružite jednu nogu unatrag, spuštajući koljeno na pod, dok druga noga ostaje savijena. Prebacite se u plank poziciju. Spustite tijelo na pod, savijajući laktove. Podignite gornji dio tijela u “kobra pozu”. Prebacite se u pozu “psa koji gleda prema dolje”. Vratite jednu nogu naprijed između ruku. Ponovite drugi i treći korak.

Lagano kardio vježbanje

Kratka kardio rutina može podići vaš puls i poboljšati cirkulaciju. Evo nekoliko prijedloga:

  1. Trčanje na mjestu: trčite na mjestu jednu do dvije minute, podižući koljena visoko.
  2. Jumping jacks (skokovi s raznoženjem i odručenjem): ubrzavaju srčani ritam i aktiviraju cijelo tijelo. Radite ovu vježbu jednu do dvije minute.

Vježbe za trup

Aktiviranje mišića trupa ujutro može poboljšati držanje i stabilnost tokom dana. Isprobajte ove vježbe:

  1. Plank: držite plank poziciju 30 do 60 sekundi. Pazite da vam tijelo bude u ravnoj liniji od glave do pete.
  2. Bicikl trbušnjaci: lezite na leđa, držite ruke iza glave, a noge podignute. Naizmjenično približavajte desni lakat lijevom koljenu i obrnuto.

Disanje nakon vježbi

Nakon tjelesne aktivnosti, odvojite nekoliko minuta za vježbe disanja. Fokusirajte se na duboko disanje, što će vam pomoći da se opustite.

Jutarnje vježbanje ne mora biti dugo ili intenzivno da bi bilo učinkovito. Kratka rutina koja uključuje istezanje, kardio i vježbe za jačanje trupa može napraviti veliku razliku u danu koji slijedi. 

Osim fizičkih benefita, jutarnje vježbanje može poboljšati raspoloženje i razbistriti um, omogućujući vam da započnete dan sa pozitivnom energijom. Počnite s ovim jednostavnim vježbama i prilagodite ih svojim potrebama i rasporedu.  Važno je da uživate u procesu i da osluškujete svoje tijelo.

Facebook komentari