Najbolje namirnice za zdravlje žena

Zdrava i uravnotežena prehrana ključna je za održavanje zdravlja i dobrog općeg stanja, te prevenciju bolesti. Ovo vrijedi za sve, a naročito za žene, čiji organizam tokom razičitih životnih faza prolazi kroz različite hormonske i fiziološke promjene. Posljedica ovih promjena je veća potreba žena za određenim nutrijentima kako bi organizam normalno funkcionisao.

U toku razvoja, kod dječaka i djevojčica nutritivne potrebe relativno su slične. Međutim, nakon ulaska u pubertet, mlade žene zahtijevaju drugačije prehrambene potrebe zbog specifičnih fizičkih i hormonskih promjena kroz koje prolaze.

Iako žene imaju manje potrebe za dnevni unos kalorija od muškaracapotrebe žena za vitaminima i mineralima mnogo su više. Hormonske promjene povezane s menstruacijskim ciklusom, trudnoćom i menopauzom povećavaju rizik za nastanak anemije, osteoporoze i nekih drugih bolesti te zahtijevaju povećan unos određenih nutrijenata kao što su željezo, kalcij, magnezij, vitamin D i folat (vitamin B9). Zato, drage dame uvrstite ove namirnice na svoj jelovnik:

Špinat

Iako možda nije najprivlačnija namirnica za jelo, špinat obiluje različitim mineralima i vitaminima pa bi njegovo izbjegavanje bilo velika greška. Špinat je jedan od naboljih izvora magnezija za koji se zna da ublažava simptome PMS-a. Također, špinat doprinosi dobrom zdravlju kostiju, pomaže kod migrenske glavobolje, održava nivo šećera u krvi i smanjuje rizik od napada astme.

Sjeme lana

Uz izdašne doze omega-3 masnih kiselina, laneno sjeme je izvrsno za vaše srce i kontrolu razine šećera u krvi. Lan ima snažno protuupalno dejstvo, a svakodnevno jedenje sjemenki lana biće izvrsno za vaše zdravlje. Osim toga, sjemenke bezazlenog izgleda također dobro ublažavaju simptome sindroma iritabilnog crijeva.

Brusnice

Osim što su jako ukusne, brusnice vas mogu zaštititi od bolesti srca i karijesa, a donekle i od infekcija mokraćnog sustava. Razlog tome je obilje fitonutrijenata, a njihova antioksidativna i protuupalna svojstva štite vas od mnoštva tegoba.

Paradajz

Iako se paradajz jede diljem svijeta, mnogi potcjenjuju snagu ovog voća. Paradajz sadrži pigment likopen za koji veći broj studija kaže da smanjuje rizik oboljevanja od raka dojke i bolesti srca. Likopen također, poboljšava zdravlje kostiju i pomaže u snižavanju holesterola.

Zob

Osim što je dobar za vaše srce, konzumacija zobi poboljšava probavu i održava normalan krvni pritisak, zob također pomaže u prevenciji promjena raspoloženja povezanih s PMS-om. Zob oblijuje dijetalnim vlaknima, te utječe na smanjenje nivoa holesterola u krvi i održava neometan rad vašeg gastrointestinalnog trakta.

Facebook komentari