Najbolje pozicije za dojenje

Veoma je bitno u samim počecima dojenja otkriti koji položaj najbolje odgovara i majci i djetetu, treba imati na umu da se vrijeme trajanja dojenja može bitno odužiti, ponavlja se tokom dana i veoma je bitno da i majci bude ugodno prilikom dojenja.

Donosimo vam najčešće pozicije prilikom dojenja, ali ne mora nužno biti da će vama i djetetu neka od njih u potpunosti odgovarati.

Pozicija kolijevke

Uzet ćemo za primjer da dojite iz desne dojke. U ovoj pozi prilikom dojenja majka desnom rukom pridržava cijelo djetetovo tijelo. Kako bi vam bilo što ugodnije napravite jastucima ili naslonom od fotelje potporu ruci kojom držite dijete kako vas ne bi usred dojenja ruka počela boljeti pa bi morali prekinuti hranjenje. Ukoliko ste u pravoj poziciji ugodnoj i za vas i dijete, podignite noge na povišeno kako bi vrijeme dojenja iskoristili kao svojevrstan odmor. Vaša ruka kojom držite dijete trebala bi sezati do djetetove stražnjice kako bi cijelo njegovo tijelo imalo potporu. Dijete bi u pravilu trebalo biti u vodoravnom položaju ili vrlo blagom nagibu te ukoliko niste sigurni da je položaj u potpunosti udoban djetetu, pričekajte sa ovim načinom dojenja do navršenih mjesec dana starosti djeteta do kada će njegovi vratni mišići znatno ojačati te će djetetu sa sigurnošću ova pozicija odgovarati. Ova pozicija pogodna je za žene koje su rodile vaginalno, dok bi kod žena koje su rodile carskim rezom mogla stvarati preveliki pritisak na trbuh i izazivati bolove, te se u tom slučaju ne preporučuje.

Pozicija obrnute kolijevke

Ponovno ćemo uzeti za primjer da dojite iz desne dojke. U ovoj pozi prilikom dojenja majka lijevom rukom pridržava cijelo djetetovo tijelo. Ova pozicija je pogodna i za tek rođenu djecu jer na ovaj način samim dlanom možete u potpunosti kontrolirati položaj djetetove glave. Moguće je da nakon nekog vremena položaj postane neudoban za vas zbog unakrsnog položaja ruke, no pokušajte lagano samo zamijeniti ruku bez prekidanja dojenja. Kao i kod prethodne pozicije, jastuci vam mogu pomoći da vam bude što udobnije. Podignuta koljena i jastuk položen ispod ruke kojom pridržavate dijete učinit će dojenje znatno udobnijim.

Nogometni položaj

U ovom položaju tijelo djeteta se nalazi ispod ruke majke, dok majka dijete pridržava suprotnom rukom od dojke iz koje dijete u tom trenu sisa. Na primjer, ako majka hrani dijete iz desne dojke, tijelo djeteta je ispod majčine desne ruke, dok lijevoj rukom majka može pravilno namjestiti položaj djeteta uz samu bradavicu kako bi hranjenje bilo uspješno. Kako bi se dojenje olakšalo, savjetuje se ispod djetetova tijela staviti dovoljno jastuka da položaj bude vodoravan u odnosu na tijelo majke. Djetetove noge u ovoj poziciju su okrenute prema majčinim leđima. Ovaj položaj je pogodan za žene koje su rodile carskim rezom jer takav položaj djeteta ne stvara pritisak na majčin trbuh i time ne dolazi do bolova.

Ležeći položaj

Ležeći položaj prilikom dojenja pogodan je za majke koje imaju bolove zbog izvedene epiziotomije ili carskog reza. Majka je u ovom položaju najopuštenija. Kako bi vam bilo ugodno kada legnete na bok i dijete namjestite kraj sebe, zamolite partnera da vam iza leđa podmetne dovoljno jastuka da se možete opustiti i ne naprezati leđa prilikom dojenja. Ukoliko je dijete predaleko od bradavice, podmetnite jastuk ili presavijte dekicu pod njegovo tijelo kako se dijete ne bi naprezalo prilikom hranjenja. Ukoliko je potrebno, pridržite dojku kako bi bila u visini najdostupnijoj vašoj bebi.

Facebook komentari