Najbolji načini za pripremu jaja

Jaja su odličan izvor hrane bogate proteinima, mineralima, vitaminima i mastima. Da li tijelo dobija dovoljno tih nutrijenata zavisi od načina pripreme jaja. Jaja se mogu spremati sa različitim jelima i povrćem.

Nedavna studija je pokazala da kuhana jaja gube vitamin A od 17 do 20 posto. Značajno smanjuje količinu antioksidanata u jajima. Jedna od ljepših stvari je da jaja ne povećavaju rizik za srčane probleme među zdravim ljudima.

Upakovana sa mnogo nutritivnih sastojaka kao što su vitamini D, A, B12, jod i folat, ova namirnica ima raznovrsnu funkciju. Da bi ostali ti sastojci netaknuti, važan je način pripreme jaja. Na dnevnoj bazi nema određene količine koliko ih možemo konzumirati ali se upozorava da bi se trebala koristiti bez soli i masnoće.

Kuhana jaja

Kuhana jaja se kuhaju u ljusci od 10 do 12 minuta. Zavisi od toga koliko želite da žumanjak bude tvrd. Što ih duže kuhate, bit će čvršća.

Jaje na oko

Poširano jaje (jaje na oko) se peče otprilike oko 3 minute. U ovom procesu, žumanjak ostaje nekuhan.

Kajgana

Kajgana je izmješana u posudi i stavljena u tavu gdje se miješa na laganoj vatri.

Omlet

Jaja su izmješana i izlivena u tavu sa uljem. Omlet je drugačiji od kajgane jer se kod njega ne miješaju sastojci u tavi već se samo izruče.

Jaja se mogu kuhati na različite načine, ali kad ih pravite kao omlet izgube sve nutrijente jer izgore. Pokušajte da konzumirate više kuhanih jaja da biste dobili maksimalan nivo nutrijenata. Još jedan neobičan način pravljenja jaja je u mikrovalnoj. Ovo izbjegavajte, zato što se može stvoriti pritisak unutar jaja, te ona mogu eksplodirati.

Ideje za kuhanje jaja na zdrav način

– Ako pokušavate da smanjite kalorije, odličan izvor su kuhana jaja ili jaje na oko.

– Napravite mješavinu povrća sa jajima da bi povećali iznos vitamina u obroku. Još jedan način je da stavite malo povrća u omlet ili kajganu.

– Kada kuhate jaja na visokoj temperaturi, holesterol oksidira što može da se pretvori u štetne radikale. Zato pržite jaja u maslinovom ili kokosovom ulju dok ih pripremate na visokim temperaturama.

– Pokušajte jesti organska jaja. Smatraju se boljim izvorom proteina.

– Kuhanje jaja duži vremenski period oštećuje proteine. Pokušajte da izbjegnete prekuhavanje. Ovo se najviše odnosi na jaja pečena u tavi.

Koncept sirovih jaja

Sirova jaja se smatraju glavnim uzrokom za trovanje hranom. Pokušajte izbjegavati da ih jedete pored domaće majoneze, tiramisua, dresinga salata, musa. Bebe, stariji ljudi, trudnice i bolesne osobe su osjetljive u konzumiranju sirovih jaja. Načini na koje treba da ostavljate svoja jaja je veoma bitan jer ih štiti od bakterija. Ostavite ih u frižider dalje od ostale hrane. Bakterije u jajima se mogu raširiti brzo na ostale namirnice, ruke i proizvode.

Facebook komentari