Najbolji suplementi vlakana

Vlakna su važna za zdravu probavu, a ishrana bogata vlaknima povezana je i sa poboljšanim zdravljem srca. Izvori hrane sa visokim količinama vlakana uključuju grašak, leće, crni grah, artičoke i maline. Preporučuje se da odrasli konzumiraju oko 25 grama vlakana dnevno.

Dodaci ishrani dostupni su u mnogim oblicima i omogućavaju ljudima da povećaju količinu vlakana u ishrani, ako ne unose dovoljne količine putem hrane. Kratkoročna pomoć kod konstipacije najčešći su razlozi zbog kojih ljudi koriste suplemente sa vlaknima. Dodaci se koriste i u održavanju optimalne tjelesne težine, jer pomažu ljudima da se osjećaju sitije što smanjuje količine hrane koje se jedu.

Postoje dvije vrste vlakana: topljiva i netopljiva.

Topljiva vlakna apsorbuju vodu u hrani, što usporava probavu. Usporavanje probave može pomoći u regulisanju šećera u krvi. Također je dokazano da pomaže smanjiti “loše” LDL  nivoe holesterola. Ovu vrstu vlakana možete pronaći u hrani kao što je zobena kaša, ječam, sušeni grašak, narandže, jabuke i mrkva.

Netopljiva vlakna pomažu da hrana brže prođe kroz probavni sistem. Dokazano je da pomažu uravnotežiti pH vrijednost u crijevima i spriječiti rak debelog crijeva. Možete ih naći u hrani kao što su sjemenke, orašasti plodovi i tamnozeleno lisnato povrće.

Inulin je jedna od vrsti prebiotičkih vlakana, što znači da uzrokuje značajne i povoljne promjene u bakterijskoj populaciji crijeva. Ovo je veoma bitno jer te probavne bakterije igraju važnu ulogu u tome koliko dobro upijate hranjive tvari i proizvodite hormone koji se odnose na anksioznost i apetit. Inulin se može naći u obliku tableta koje su 100 posto topljiva vlakna.

Još jedno zajedničko topljivo vlakno je metilceluloza. Nefermentabilna je, što znači da je malo vjerovatno da će doprinijeti gasovima i nadutosti. Može se pronaći u prahu ili tabletama, a i prodaje se kao emulgator. Zbog hemijske strukture metilceluloze, ona se otapa samo u hladnoj tekućini i nije vruća.

Psilijum je napravljen od ljuske sjemenki biljke Plantago ovata. Psilij sadrži 70 posto topljivih vlakana, što znači da može pomoći povećati sitost i usporiti probavu. Sadrži i neka netopljiva vlakna, tako da prolazi kroz crijevo relativno netaknut. Osim sveukupnog dobrog osjećaja koji daje, istraživanja pokazuju da psilij može ublažiti bolne simptome povezane sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS), Kronovu bolest, hemoroide i analne pukotine.

Pšenični dekstrin je nusproizvod pšeničnog bilja. Veoma je neukusan suplement koji se može rastopiti i u vrućim i hladnim tekućinama. Kao i većina topljivih vlakana, pomaže u regulisanju probave i stabilizuje nivo šećera u krvi.

Facebook komentari