Ovo su najčešće greške koje prave i najiskusniji trkači

Bez obzira jeste li početnik u trčanju ili iskusni trkač s nizom utrka u nogama, velika je šansa da radite niz pogrešaka kad govorimo o prehrani. Većina trkača čak ni ne zna da rade pogreške, ali već s malim pogreškama u prehrani, njihova izvedba i rezultat mogu biti puno bolji.

U nastavku teksta skupili smo 6 najčešćih pogrešaka koje čine trkači, pa ih ubuduće pokušajte izbjeći:

1.    Preskakanje obroka prije i poslije trčanja

Niz trkača preskače ili nedovoljno vodi računa o obrocima prije ili nakon trkačkog treninga. To rezultira naknadnim (zakašnjelim) unosom hrane, koja će zasititi glad, ali neće potaknuti druge procese koje bi obrok nakon treninga trebao potaknuti.

Naime, kvalitetan obrok nakon trčanja služi oporavku i adaptaciji na trening. Rješenje je u planiranju obroka unaprijed, kako onoga prije, tako i onoga nakon trčanja što će dokinuti posezanje za nutritivno praznim obrokom isključivo iz gladi, već konzumaciju kvalitetnog obroka koji će pomoći u trčanju i oporavku.

2.    Konzumacija previše masti ili vlakana prije trčanja

Temeljito poznavanje svoga probavnog sistema potrebno je kako bi se moglo kvalitetno planirati vrstu i količinu hrane u obroku prije treninga. Dok će neki prije trčanja moći pojesti grah s kobasicama i otrčati svoju dionicu u punoj snazi, drugima će taj obrok biti pretežak i pasti na želudac kao kamen.

Ako niste sigurni kako podnosite pojedine namirnice, savjetuje se da obrok prije trčanja ne bude prebogat mastima ili vlaknima jer bi oni mogli otežati probavu i onemogućiti tijelu iskorištavanje punog energetskog potencijala.

3.    Konzumacija premalo hrane

Jedna od najčešćih pogrešaka koju trkači rade je premali unos hrane kojom se treba poduprijeti trenažne ciljeve. Ne jede se planirano i osmišljeno već samo kad se osjeti glad, a to je strategija kojom se ne zadovoljavaju potrebe za nutrijentima potrebnim za oporavak i akumulaciju energije za sljedeću trkačku dionicu.

Trkačima se savjetuje, ako to ne znaju izračunati sami, da se posavjetuju s nutricionistom oko plana prehrane u skladu s aktivnostima i ciljevima.

Facebook komentari