Najčešći razlozi zašto bebe plaču

Donosimo vam deset najčešćih razloga zašto vaše bebe plaču i način na koji ih smiriti da se one osjećaju bolje.

Naravno, ako ste zabrinuti za zdravlje svoje bebe, obratite se ljekaru, posebno ako beba ima poteškoće sa disanjem ili druge simptome poput povišene temperature, povraćanja ili proljeva.

Glad

Glad je jedan od najčešćih razloga zašto vaše novorođenče plače. Zato mu probajte dati malo mlijeka jer je možda gladno, iako se čini da nije prošlo mnogo vremena od posljednjeg hranjenja.

Umor

Vaša beba možda neće moći lako zaspati, posebno ako je preumorna. Pokušajte je položiti za spavanje čim vidite i najmanje znakove pospanosti, poput plakanja za svaku sitnicu ili ako gleda u prazno i šuti.

Jednostavno joj se plače

Ako vaša beba ima manje od pet mjeseci, vjerovatno će plakati u kasno popodne ili naveče. To je sasvim normalno, ali i jako stresno za roditelje. Stalno plakanje kod zdrave bebe zove se kolikama. Ljuljanje, vožnja i stvaranje buke, kao naprimjer uključivanje fena za kosu, može umiriti dijete koje plače.

Pune pelene

Vaša beba može biti uplakana i zbog mokrih pelena koje joj smetaju. Ako je bebina koža iziritirana, plačem će vam to vjerovatno pokušati kazati. Uvijek koristite zaštitnu kremu kada mijenjate pelene i ako je to moguće, povremeno je oslobodite pelena.

Zagrljaj

Beba treba mnogo zagrljaja i maženja da biste je utješili. Zato je poželjno da da je držite u marami ili nosiljci blizu sebe, a onda je i ljuljati i pjevati joj dok je držite.

Vjetrovi

Ako vaše dijete plače za vrijeme hranjenja ili neposredno nakon hranjenja, vjerovatno je muče vjetrovi. Maženje i trljanje leđa vaše bebe je dobar način da joj pomognete.

Vrućina

Nemojte previše oblačiti svoju bebu jer joj može biti prevruće, te će zbog toga plakati.

Hladnoća

Vaša beba može plakati jer nije ljubitelj mijenjanja pelena ili kupanja zbog hladnoće, jer nije navikla na osjećaj hladnog zraka na svojoj koži. Zato je poželjno da usavršite bržu promjenu pelena, ako je to slučaj.

Ne osjeća se dobro

Pratite sve promjene na vašoj bebi. Ako se ne osjeća dobro, vjerovatno će plakati drugačijim tonom nego inače.

Niko ne poznaje bolje svoje dijete od vas, tako da ako primijetite da nešto nije uredu nazvite ljekara.

Previše događaja

Ako je vaša beba bila u centru pažnje više ljudi i u rukama nekih gostiju, to može biti previše za nju. Zato je potrebno da je odevedete na mirno mjesto i pomognete joj da se smiri.

Facebook komentari