Najčešći uzroci gubitka apetita

Glad je osjećaj koji tijelo dobija kad nam ponestaje hrane u organizmu i moramo jesti. U normalnim okolnostima glad i apetit regulisani su različitim mehanizmima. Međutim, u nekim slučajevima temeljni uzroci mogu dovesti do abnormalnih nivoa apetita i gladi.

Glad je osjećaj želje za jelom. Kada je tijelo pri niskim nivoima “goriva”, osjećaj gladi i apetita se povećava. Nivoi gladi su regulisani :

– Područjem u mozgu koje se zove hipotalamus

– Padom u nivoima šećera u krvi

– Praznim stomakom i crijevima

– Povećanim hormonima gladi.

Hipotalamus u mozgu igra bitnu ulogu u gladi i apetitu. U ovom području mozga, neuroni reguliše funkciju koja se bavi apetitom i osjećajem gladi. Ovi neuroni proizvode i rade na spajanju određenih hormona (neuropeptidi Y , grelin i agouti povezani peptidi) za stimulaciju apetita. Ako ste dovoljno gladni, možete primijetiti da stomak proizvodi zvukove. Za neke osobe, glad može biti praćena sa glavoboljom, dezorijentacijom i osjetljivosti. Postoje mnogi razlozi zašto ne osjećate glad, iako tijelu treba konzumiranje hrane.

Anksioznost

Kada se osjećate anksiozno, tijelo uzrokuje da centralni nervni sistem ispušta određene hormone stresa. Ovi hormoni stresa usporavaju probavu, glad i apetit.

Depresija

Depresija može voditi kad dugoročnom smanjenju apetita i gladi. U jednoj manjoj studiji, istraživači su posmatrali slike mozga od 16 učesnika sa većim depresivnim poremećajima koji su imali gubitak apetita. Otkrili su da kod ovih učesnika, područje mozga odgovorno za praćenje psihološkog stanja tijela je bilo manje aktivno od zdravijih dijelova.

Stres

– Stres može uzrokovati fizičke simptome, kao što su mučnina i neprobavljanje hrane, koji se miješaju da apetitom i željom za jelom. Akutni stres koji aktivira odgovore vodi ka iznenadnoj pojavi smanjenja apetita i gladi.

Bolest

-Određene bolesti (gripa, sezonska gripa ili stomačni virus) mogu uzrokovati smanjenje u nivoima gladi. Respiratorne bolesti mogu blokirati osjećaj mirisa i okusa, što čini hranu “neprivlačnom” za jesti. Kao dodatak, sezonska gripa i stomačni virusi uzrokuju mučninu, koja smanjuje apetit.

Hronična bol

– Hronična bol može imati negativan efekat na fizičko i mentalno zdravlje (artritis i fibromialgija), što uzrokuje nedostatak apetita. Ovo je još jedan od razloga zašto neke žene imaju nedostatak apetita tokom menstruacije. Hormonalne promjene i bol vode ka smanjenju apetita.

Facebook komentari