Najčešći uzročnici mokraćnih infekcija

Autor: Dr. Dženan Lepara, specijalista urologije

Infekcije mokraćnog sistema su najčešće infekcije kod ljudi. Bakterije koje se nalaze u debelom crijevu i dio su normalne flore su najčešći uzročnici mokraćnih infekcija te se iz probavnog trakta u mokraćni prenose lako zbog anatomske blizine. Najčešći uzročnik iz ove skupine je veoma poznata bakterija Escherichia coli (E. coli), a slijede je bakterije koje pripadaju soju Klebssiella, zatim Proteus mirabilis i Pseudomonas aeruginosa

Escherichia coli (čita se ešerihija koli) jedna je od glavnih vrsta bakterija koje žive u probavnom traktu i neophodne su zbog učešća u radu crijevne flore i normalne probave. Ova poznata bakterija ime je dobila po bakteriologu koji ju je prvi otkrio Theodoru Escherichiu. Neki sojevi ove bakterije stvaraju toksine koji uzrokuju proljev. E. coli je jedan od najčešćih uzročnika tzv. putničke dijareje. Osim toga što ova bakterija uzrokuje mokraćne infekcije, također je uzročnik infekcija kože, trbušne maramice, pluća te jetre i žučnih vodova. 

E. coli posjeduje specifičnu sposobnost prijanjanja na sluznicu mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi. Svaki čovjek je barem jednom u životu imao infekciju donjeg mokraćnog trakta. Ove su infekcije češće kod žena, kod kojih se nerijetko i ponavljaju te postaju otporne na liječenje, naročito kada se antibiotici neracionalno primjenjuju i ne slijedi se nalaz antibiograma. Trudnice, također, nisu pošteđene, a kod njih najčešće, kao i kod drugih žena, bakterija E. coli može da uzrokuje tzv. asimptomatsku bakteriuriju, što podrazumijeva prisustvo bakterija u mokraći, ali izostanak simptoma. Međutim, ako se ne liječi, ovo stanje kod trudnica može uzrokovati niz komplikacija same trudnoće, kao i poroda. 

Mokraćne infekcije je potrebno liječiti na ispravan način. Bakterijski uzročnici, a shodno tome i odgovarajući antibiotik, detektiraju se pomoću urinokulture i antibiograma. 

Najčešći uzročnici mokraćnih infekcija

Facebook komentari