Najzdraviji biljni čajevi

Pored vode, čaj je najpopularniji napitak na svijetu, a praktično je lijek u šoljici. Međutim, u poređenju sa drugim zemljama, konzumacija čaja nije toliko popularna u Bosni i Hercegovini. To možete promijeniti vrlo jednostavno, tako da sljedeću kaficu zamijenite ovim toplim napitkom.
Mnogo toga napisano je o zdravstvenim blagodatima zelenog čaja ili matche, ali biljni čajevi također su izvrsni za hidrataciju i nude zaštitne hranjive sastojke.

Osim što biljne čajeve možemo piti vruće ili ohlađene, mogu se koristiti i u kuhanju. Isprobajte biljni čaj kao osnovu za miješanje koktela, zajedno sa svježim đumbirom i mentom. Biljni čaj možete koristiti i kao tečnost u smoothiejima, zobenim pahuljicama, za supe, marinade, povrće kuhano na pari i integralne žitarice. A budući da su jestivi, biljne čajeve možete koristiti i kao dekoraciju u salatama ili poslasticama.
Navest ćemo pet vrsta biljnog čaja, uključujući neke informacije o njihovim prednostima.

U narodnoj medicini, čaj od kamilice, napravljen od suhog cvijeta kamilice, već dugo se koristi kao napitak za smirenje ili pomoć za bolji san. Pokazalo da ovaj čaj prvenstveno pomaže ljudima da brže zaspu. Kamilica ima i protuupalna svojstva, a može pomoći i u ublažavanju menstrualnih grčeva. Navodi se da cvijet kamilice donekle pomaže i u regulaciji šećera u krvi i gustine kostiju.

Rooibos je poznat i kao crveni čaj ili čaj od crvenog grma, pravi se od lišća grma porijeklom iz Južne Afrike. Osim što je prepun antioksidanasa i protuupalnih spojeva, ovaj je čaj povezan sa zaštitom zdravlja kostiju, poboljšanjem zdravlja probavnog sistema i prevencijom gojaznosti. Rooibos, također, sadrži male količine minerala, uključujući željezo, kalcijum, kalijum, bakar, mangan, cink i magnezijum.

Iako je svježa menta fantastičan dodatak čaju, koristi se i za pripremanje “čaja”. Iako je veći dio istraživanja rađen s ekstraktima mente, čaj može ponuditi slične blagodati. To uključuje povećanje snage i olakšavanje simptoma iscrpljenosti kod sportista, kao i jačanje funkcije disanja. Naučnici vjeruju da bi se ovi efekti mogli pripisati opuštanju bronhijalnih mišića, povećanju nivoa kiseonika u mozgu i redukciji onih jedinjenja povezanih sa umorom. Ti isti efekti opuštanja mišića omogućavaju da menta ublažava i olakšava probavne smetnje. Dodatno, pokazalo se i da miris mente smanjuje umor, smanjuje osjećaj tjeskobe, povećava budnost i poboljšava pamćenje.

Đumbir je već dugo poznat kao lijek protiv mučnine, naročito jutarnje. Ispijanje čaja od đumbira može imati blagotvorno dejstvo na ljudski organizam. Korijen đumbira snažan je borac protiv upale, pomaže u ublažavanju bolova u mišićima nakon intenzivnog vježbanja i umanjuje bol kod osoba s osteoartritisom. Đumbir, također, jača imunitet, štiti od karcinoma, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Čaj od hibiskusa pravi se od dijelova biljke hibiskus, a ima gorak okus koji je donekle sličan brusnici. Hibiskus je bogat izvor antioksidanasa, povećava nivo „dobrog“ (HDL) i snižava nivo „lošeg“ (LDL) holesterola i triglicerida kod osoba sa dijabetesom. Hibiskus, takođe, pomaže u zaštiti jetre i pospješuje gubitak kilograma. U jednom istraživanju, kod odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom koje su koristile ekstrakt hibiskusa došlo je do smanjenja tjelesne težine, tjelesne masti, indeksa tjelesne mase i odnosa kuka i struka, za razliku od osoba koje su koristile placebo. Svojim antibakterijskim djelovanjem hibiskus podržava imunitet.

Facebook komentari