NAUČITE OBUZDATI STRES

Stresne situacije su neizbježne u svakodnevnom životu. Vrlo je važno kako reagiramo na njih. Stručnjaci, stoga, preporučuju nekoliko efikasnih načina kako se smiriti i spriječiti neugodne napade panike.

Suočite se sa negativnim mislima i osjećanjima

Pokušajte staviti na papir sve što vas muči. Pisanjem odstranjujemo negativne i tjeskobne (anksiozne) misli koje nisu promišljene, već nelogične i često daleko od stvarnosti. Pisanjem ćete dobiti šansu da ih bolje sagledate i realnije analizirate.

Također, pokušajte sebe vremenski ograničiti u razmišljanju o negativnim stvarima. Dozvolite si samo jedno ili dva desetominutna sekiranja dnevno. U tom periodu ne pokušavajte ispravljati to o čemu mislite. Neka vas negativne misli prožmu, ali ne duže od roka koji ste sebi odredili. Ostatak dana nemojte razmišljati o tome.

Pokušajte prihvatiti svoje nesigurnosti

Briga o stvarima koje bi mogle poći po zlu neće spriječiti da se zaista i dogode. One će se dogoditi, ili možda i neće, nezavisno od toga šta vi želite ili mislite. Naprotiv, pokušajte razmišljati o lijepim životnim trenucima. Ne skačite bespotrebno u „crnu rupu“ neraspoloženja.

Brinite o sebi

Joga, meditacija, duboko disanje – radite sve što će vam pomoći da se opustite i otjerate loše misli.

Pripazite šta jedete

Ukoliko preskočite obrok zbog svakodnevnih obaveza,  zbog gladi će vam pasti nivo šećera u organizmu, a sve to će prouzrokovati nemir, nervozu i mogli biste postati anksiozni. Zato, jedite redovno i raznovrsno, češće a manje.

Redovno vježbajte

Vježbanje je prirodan metod za eliminaciju stresa. Dovoljno je pola sata dnevno.

Naspavajte se

Sedam do devet sati sna potrebno je organizmu da se odmori, a samim time i vama da biste bili opušteni. Nedostatak sna pojačava anksioznost, a često i napade panike.

Facebook komentari