Naučnici istražili šta se desi u tijelu ako samo 9 dana ne jedete šećer

Nova istraživanja otkrivaju da eliminisanje šećera iz ishrane na samo devet dana može da ima dramatične i pozitivne efekte po naš organizam, piše Independent.

Studija objavljena u magazinu Obesity u kojoj je učestvovalo 43 djece s prekomjernom tjelesnom težinom, otkrila je negativne efekte koje šećer ima na naš organizam, prije svega na funkcioniranje metabolizma.

Autor studije doktor Robert Lustig iz San Franciska je otkrio rezultate svojih istraživanja koji su pokazali da se holesterol kod djece povećao, a njihov nivo inzulina opao.

“Sve je bilo jednostavno bolje. Ovi rezultati podržavaju ideju da je bitno da roditelji ograniče djeci unos šećera i da budu svjesni koliko time rizikuju njihovo zdravlje”, dodaje Lustig.

U samom ispitivanju došlo se do podataka o lošim prehrambenim navikama djece, pogotovo u periodu između 8 i 18 godine. U tom periodu je primijećen prekomjeran i nepotreban unos hrane koja po pravilu spada u kategoriju nezdrave.

“Kalorije iz šećera su najlošije, jer se pretvaraju u masnoću u jetri, povećavaju rezistentnost inzulina i rizik od oboljenja dijabetesa, srca i jetre”, kaže Lustig.

Te loše navike snažno utiču na društvo u cjelini povećavajući broj hroničnih bolesti u svakoj narednoj generaciji.

“Nakon samo devet dana bez šećera u organizmu djece je došlo do dramatičnih, pozitivnih promjena”, kaže Lustig.

Ovo je veoma važno, ne samo u pogledu smanjenja gojaznosti, već i u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

U samom istraživanju nije dokazana veza između unosa šećera i metaboličkih bolesti, iako mnogi nutricionisti vjeruju u tu tvrdnju.

Facebook komentari