Navike koje vas štite od prehlade i gripe

Postoje brzi i jednostavni koraci koje možete uraditi da biste bili manje podložni prehladi i gripi. Prema Centru za kontrolu bolesti i prevenciju, tijelo može razmnožavati viruse prije nego što se simptomi pojave. Stoga, možete biti zaraženi i prije nego što saznate da ste bolesni.

Prehlada i gripa se lako prenose sa osobe na osobu, kao i kroz površine koje svakodnevno diramo. Ove površine uključuju kvake, kuhinjske površine i kancelarijsku opremu. Istraživanja su pokazala da je prosječna tastatura pet puta prljavija od daske za WC šolju. Pokušajte da redovno čistite i sterilizujete  mjesto gdje radite koje može biti područje za razmnožavanje bakterija.

Dobra higijena ruku i svakodnevno pranje može pomoći u zaštiti protiv prehlade i gripe. Pranje ruku je najjednostavniji način za prevenciju infekcija ili bolesti, s obzirom da su ruke konstantno u kontaktu sa ostalim ljudima i nehigijenskim površinama. Te bakterije se brzo prebacuju na usta, oči i nos.

Držite telefon na licu svaki dan, koji sadrži 10 puta više bakterija nego na dasci za WC šolju. Bakterije i virusi se šire sa mobitela na ruke i lice, te Vas mogu učiniti bolesnim. Korištenje antibakterijskih maramica za čišćenje telefona je dobro za prevenciju od bolesti.

Veoma je bitno održavati imunitet jakim i zdravim, od pokušavanja ispravljanja situacije kada postanete bolesni. Brinite se o imunom sistemu konzumiranjem voća i povrća svaki dan i dovoljnim odmorom svake noći. Balansirana ishrana je esencijalan dio brige o zdravlju.

Stres može povećati šanse za pojavu bolesti. Ako ste u konstantnom stresu, nervni sistem ispušta hormone stresa (adrenalin i kortizol), koji mogu uticati na imunitet. Prema CDC-u, kod stresnih situacija, tijelo je u konstantnom stanju opreznosti. Kao rezultat, organizam bude isušen i podložniji infektivnim bolestima.

Istraživanja su pokazala da osobe koje vježbaju redovno imaju manje šanse za dobijanje prehlade i gripe. Vježbanje jača imuni sistem i smanjuje rizik za prehladu, čak 50 posto.

Šanse da se razbolite ako ste u toploj odjeći, se smanjuju. Studije su pokazale da, kada se zaražene ćelije sa hladnim virusom izlože toplijim temperaturama, virus umire brže i u nemogućnosti je da se razmnožava po tijelu i širi. Veća tjelesna temperatura povećava enzim RNASEL koji napada i uništava virusne gene.

Facebook komentari