Ne dirajte lice – ruke su glavni prenosioci virusa

Svi mi to radimo. Diramo naše lice nebrojeno puta tokom dana. Nos koji svrbi, umorne oči, brisanje usta sa rukom su stvari koje radimo bez razmišljanja. Međutim, diranjem lica značajno povećavamo rizik za infekciju, poput ove koja je trenutno aktuelna – korona virusa. Oči i usta su područja gdje virus najlakše ulazi u tijelo. Dovoljno je da dodirnemo prstom inficirano područje, a potom dodirnemo nos, usta ili oči. I virus će naći put do unutrašnjosti našeg tijela.

Dva načina transimisije infekcije

Novi korona virus, poznat kao SARS-CoV-2, se prenosi sa osobe na osobu, kao i ostale respiratorne infekcije. Ovo uključuje kapljice uzrokovane nečijim kihanjem i udisanjem u pluća druge osobe ili dodirom kontaminiranih površina te nakon toga stavljanjem ruke na usta ili oči. Iako lako možemo izbjeći osobe koje su bolesne ili napraviti prevenciju protiv virusa u zraku korištenjem maski, izbjeći virus ako je na površini je skoro nemoguće.

Naučnici koji istražuju ovo ponašanje su otkrili da ljudi konstantno diraju lice. U jednoj od studija objavljenih 2008. godine, 10 osoba je promatrano u poslovnoj okolini oko tri sata. Otkriveno je da su dirali svoje lice u prosjeku oko 16 puta po satu.

Još jedna studija iz 2015. godine otkrila je da su studenti medicine sa univerziteta u Australiji dirali svoje lice 23 puta po satu. Skoro polovina dodira se svela na usta, nos ili oči koji su najlakši put da virus ili bakterija uđu u naše tijelo.

Kada se aktivno bavimo nekim poslom, često diramo kosu, diramo lice. Veoma je bitno znati koje nas aktivnosti čine ranjivim, te zbog njih ostati svjesni (tokom konferencije, telefonskog razgovora ili tokom obavljanja posla).

Često koristimo oprez kao što je pranje ruku (najmanje 20 sekundi). Ovo pomaže samo ako izbjegavamo diranje lica, s obzirom da ne znamo kad smo pokupili potencijalno opasan virus.

Međutim, lice diramo toliko često da postoji velika vjerovatnoća od rekontaminiranja naših ruku. Sve što je potrebno je dodirnuti vrata ili sličnu površinu koja je zaražena.

Koncentracija da zadržite svoje ruke daleko od lica je jedna od bitnih stvari u prevenciji. Jedan od načina da maksimalno smanjite dodire lica rukama, ako ste kući, jeste da pokušate da nešto držite u rukama. Primjer, ako gledate TV “igrajte” se daljinskim.

Postavljanje naljepnica u kući ili na poslu može pomoći da se sjetite skloniti ruke sa svog lica. Korištenjem dezinfekcijskog sredstva za ruke još jedna od preventivnih mjera da podsjetite sebe na opasnost koju možda imate na rukama. Ako ste na konferenciji ili času, preporučuje se stavljanje ruku u krilo. Konačno, ako iz navike dirate svoje lice, korištenje rukavica može biti psihički podsjetnik.

Facebook komentari