Ne možete prestati jesti slatkiše? Kriv je vaš mobitel

Koliko vas odlazi u krevet sa mobilnim telefonom? Neki se čak bude iz sna kako bi ažurno odgovorili na notifikacije.

Prema istraživanju sprovedenom na pacovima, a koje je iniciralo Društvo za proučavanje ingestivnog ponašanja, plavo svjetlo kojima zrače telefoni direktno je povezano sa žudnjom za slatkišima. Zbog ovoga vam je teško da se oduprete vratima frižidera, piše Men's Health.

Naime, pacovi koji su bili izloženi plavoj svjetlosti su narednog dana imali povećanu potrebu za unosom slatkiša, a primijećena je redukovana tolerancija na glukozu, zbog naglih skokova šećera u krvi – što je predznak za dijabetes.

U sve ovo je umiješano i to kako zračenje ekrana utiče na kvalitet sna. Deprivacija spavanja, koja se javlja zbog gledanja u telefon pred spavanje, dokazano utiče na produkciju grelina – hormona koji reguliše osjećaj gladi, kao i na redukciju leptina, koji upravlja osjećajem sitosti. Ovo znači da ćete teže osjetiti sitost, bez obzira na to koliko slatkog ste već pojeli.

Regulišite uticaj plavog svjetla, makar pred spavanje. Telefon ostavite u nekoj drugoj prostoriji. “Budan si”, poruka je na koju možete da odgovorite ujutru, čim se probudite.

Tu je još nekoliko trikova uz pomoć kojih možete da smanjite potrebu za slatkišima:

Redovni obroci

Ako jedete redovno obroke u toku dana, koji imaju uravnoteženu nutritivnu raspodjelu proteina, kvalitetnih ugljenih hidrata i zdravih masti, lakše ćete kontrolisati sitost i spriječit ćete nagle promjene nivoa šećera u krvi.

Kvalitetne užine

Magnezijum, koji sadrže orašasti plodovi i crna čokolada, pojačava senzitivnost ćelija na insulin, što će povećati do maksimuma količinu šećera koju tijelo metaboliše i spriječiti nagle oscilacije.

Dodaci

Dodajte začine, poput cimeta, svojoj hrani i grickalicama. Istraživanja su ukazala na njihovu moć da regulišu nivo šećera u krvi. U to ime, u svoju jutarnju kašu sipajte punu kašiku.

Krećite se

Regulišite stres redovnim vježbanjem. Ne samo da ćete redukovati anksioznost, već ćete uvećati količinu energije – što je vodeći faktor zbog kog ljudi posežu za slatkišima.

Facebook komentari