Posljedice spavanja sa mokrom kosom

Jeste li nekad preskočili sušenje kose naveče jer ste bili preumorni? Rizik je minimalan, ali postoji nekoliko stvari na koje trebate da obratite pažnju.

Gljivične infekcije – Iako spavanje sa mokrom kosom neće izazvati prehladu,  povećava rizik od razvoja gljivične infekcije tjemena. Gljivice, kao što je Malassezia, mogu dovesti do problema poput peruti ili dermatitisa. Uz gljivice prirodno prisutne na tjemenu, jastuci su također odlično područje za razmnožavanje gljivica. One napreduju u toploj okolini, a mokra jastučnica i jastuk su idealno područje.

Starija studija o gljivičnoj flori koja se nalazi na posteljini otkrila je između četiri i 16 vrsta  testiranih na jastuku. To uključuje Aspergillus fumigatus, vrste gljivica koje su odgovorne za uzrokovanje teških infekcija kod osoba sa oslabljenim imunitetom. Također, može pogoršati simptome astme.

Lomljenje kose – Spavanje sa vlažnom kosom utječe na samu kosu. Kosa je najslabija kad je mokra. Glavni rizik (osim kozmetičkih) je lomljenje kose kod okretanja tokom spavanja. To je posebno problem ako se kosa isprepliće ili je u tijesnom stanju, što je još veći pritisak na kosu.

Idealno bi bilo da idete u krevet sa potpuno suhom kosom kako bi smanjili rizik od gljivičnih infekcija i lomljenja kose. Spavanje sa vlažnom kosom također može dovesti do više problema kojih se teže riješiti u jutarnjim satima.

Facebook komentari