Nervoza crijeva u vremenu karantina

Sindrom iritabilnog crijeva SIC (engl. irritable bowel syndrome – IBS) je najčešći poremećaj funkcije probave. Povezan je sa grupom simptoma koji utiču na debelo i tanko crijevo i procjenjuje se da čak oko 10 do 15 posto odraslih boluje od ovog sindroma. Ne poznaje se određeni uzrok ovog problema, a nekoliko faktora vodi ka IBS-u, uključujući genetiku, stil života, alergije, infekcije ili promjenu probavne bakterije te njenoj količini.

Nažalost učestalo sjedenje, briga, nervoza i nepravilna ishrana što je sve odlika trenutnog načina života može uticati na pojavu ovog poremećeja. Određena hrana i stres može biti okidač za simptome. Promjena u ishrani, upravljanje stresom i zdrav način života mogu pomoći kontrolisanju ovog sindroma. Simptomi sindroma iritabilnog crijeva variraju, ali većinom uključuju bolove u stomaku, grčeve, konstipaciju ili dijareju, nadimanja i gasove.

Okidači

Stres – Debelo crijevo sadrži nerve koji su povezani sa mozgom. Za ljude sa IBS-om, stres može stimulirati grčeve u debelom crijevu, uzrokojući osječaj nelagode pa čak i boli. Zato se često IBS naziva i nervozom crijeva.

Ishrana – Nekim ljudima se pogoršaju simptomi nakon konzumiranja velikih obroka ili masne hrane. Određena hrana može uzrokovati simptome i može varirati od osobe do osobe.

Šta uraditi?

Najbolji način za upravljanje IBS-a je razumijevanje šta utiče na epizode nelagode i rad na eliminisanju ili umanjivanju tih nelagoda. Upotreba ijekova, upravljanje stresom i probiotici mogu pomoći, ali ishrana i navike u ishrani bi trebale biti glavni fokus svih koji imaju ovaj problem.

Jednostavne promjene u ishrani mogu omogućiti olakšanju i smanjivanju upala. Pokušajte jesti vaše obroke u isto vrijeme da bi regulisali vaša crijeva. Manji i češći obroci umjesto većih će olakšati proticanje hrane kroz probavni sistem. Hrana bogata vlaknima pomaže lakšem prolasku kroz crijeva. Unos vode je, također, veoma bitan. Bez dovoljno vode, možete imati problema sa zatvorom.

Facebook komentari