Nestalo vam je jaja? Evo šta možete koristiti kao zamjenu

Od doručka do večere i deserta mnoga jela zahtijevaju kao glavni sastojak jaja ili neki njihov dio poput žumanceta ili bjelanceta.

Zbog globalne zdravstvene krize naglo je u svijetu porasla prodaja jaja, a samo u SAD-u premašila je redovne prodajne rekorde za 200 posto, piše FOXNews.

Bez obzira na to jeste li među onima koji su se opskrbili jajima i imaju zalihe, ili su vam ona na listi za kupovinu kad sljedeći put budete išli u nabavku, postoje namirnice kojima ih možete zamijeniti. Kuharica Rebekah Strand iz Conagra Barnsa među poznatijim je chefovima u Chicagu.

  • Moja omiljena zamjena kad nestane jaja je, vjerovali ili ne, mineralna voda. Količina od 1/4 šoljice će zamijeniti jedno jaje. Vode s okusom i sode također mogu pomoći, ali će zbog aroma utjecati na okus jela koje pripremate – kazala je Strand.

Savjetovala je i druge alternativne namirnice poput jogurta, sosa od jabuke, konzervirane tikve ili zgnječene banane, a te će sastavnice jelu dodati i nutritivne vrijednosti.

  • Ako ništa od toga nemate u kući, možete uzeti dvije kašikice praška za pecivo umjesto jednog jajeta – savjetovala je.

Kako biste izbjegli mogućnost da vam tokom izolacije nedostaju važne namirnice, Strand savjetuje da se opskrbite proizvodima koji imaju duži rok trajanja poput krompira, bijelog i crvenog luka, cjelovitih žitarica i riže.

Facebook komentari