Neuropatska bol – koraci u liječenju

AUTOR:  Dr. Senaida – Marina Babić, specijalista obiteljske medicine 

“Bog je bol dao stijenama ali ju one nisu izdržale pa je dao čovjeku.” (armenska poslovica) 

Ovom poslovicom misaono izražavamo snagu doživljaja boli u iskustvu čovjeka, na što ukazuje i poznata Bakanova izjava: „Bol je pridruženi partner rađanja i razvoja, bolesti i smrti, ona je fenomen koji je duboko povezan s temeljnim pitanjima ljudskog postojanja. Ona je jedan od najistaknutijih ljudskih iskustava, i kao takva precipitira pitanja o smislu samog života.“ 

Posebno težak oblik boli je neuropatska bol koja nastaje uslijed oštećenja živca, bilo zbog povrede ili kronične bolesti koja oštećuje živce. Neuropatska bol je kronična i može trajati mjesecima, pa čak i godinama. Bol se javlja spontano, osobito u mirovanju i ljudi je opisuju kao: 

– žarenje 

– trnci 

– osjećaji uboda iglom 

– sijevajuća bol – oštra kao električni udar 

– sporo putujuća bol 

oslabljeni osjet, obamrlost ekstremiteta (najčešće kao posljedica šećerne bolesti), što je znak potpuno oštećenog živca 

mravinjanje je jedan od najčešće opisivanih simptoma (“kao da tisuće mrava hodaju ispod kože”) 

Neuropatsku bol može provocirati već i lagani dodir ili izlaganje tijela promjeni temperature. Najčešće se bol pojačava noću i remeti san, izaziva tjeskobu i potištenost, a zbog svega pomenutog značajno se smanjuje i kvaliteta života. 

Najčešći uzroci neuropatske boli su: 

1. virusne infekcije – postherpetična neuropatija 

2. kronične bolesti – šećerna bolest 

3. upala živca – neuralgija trigeminalnog živca 

4. bolest uslijed prolapsa diska u kralježnici 

5. maligne bolesti 

6. traumatska amputacija udova (tzv. fantomska bol)

Najčešće se javlja kod starije populacije i uslijed pada imuniteta kod težih kroničnih bolesti (maligne bolesti i šećerna bolest). Procjenjuje se da 7-8% stanovnika Europe pati od neuropatske boli, a s porastom broja starih osoba u ukupnoj populaciji stanovništva u budućnosti se očekuje rast procenta oboljelih. Razumijevanje i otkrivanje uzroka neuropatske boli može pomoći u pronalasku adekvatnog tretmana boli, te spriječiti da se bol vremenom ne pogorša. 

Liječenje neuropatske boli je bazirano na liječenju simptoma, koje sam pacijent prezentira. 

U liječenju bolesnika sa neuropatskom boli postoje dva cilja: 

1. Postavljanje ispravne dijagnoze 

2. Definirati bolni sindrom i provesti simptomatsko liječenje pacijenta. 

Liječenje se provodi na sljedeći način:

–  prevencija – promjena stila života 

– medikametozna terapija – odgovarajućim lijekovima 

– fizikalna terapija 

– akupunktura 

– psihoterapija – koja je kao psihološka potpora jedan od bitnih faktora u podizanju kvalitete života.

Nažalost, kod nekih pacijenata niti jedna od gore navedenih metoda liječenja ne pruža adekvatnu pomoć, te je potrebno pristupiti i kirurškom tretmanu. Za neke pacijente ni kirurški tretman ne daje rezultate, te može dovesti do ozbiljnog invaliditeta i komplikacija, uključujući depresiju, nesanicu, tjeskobu i još mnogo toga. 

Prevencija 

Najbolji način prevencije neuropatske boli je izbjegavanje oštećenja živca. Zdrav način života, bez uporabe duhana i alkohola, umjerena i zdrava prehrana, održavanje primjerene tjelesne težine radi smanjenja rizika od šećerne bolesti i degenerativnih bolesti zglobova može značajno doprinijeti zdravlju živčanog sustava. 

Medikamentozna terapija 

Koraci u liječenju neuropatske boli su: 

1. Prepoznati simptome neuropatske boli 

2. Definirati uzrok nastanka neuropatske boli 

3. Adekvatno liječiti simptome neuropatske boli 

Postoji više vrsta lijekova koji se daju za liječenje simptoma neuropatske boli, uz primjenu  lijekova protiv bolova često se daju i lijekovi za tretman psiholoških stanja depresije i anksioznosti. 

Zaključak 

Ako se ne počnete liječiti i ako ne spriječite pogoršanje simptoma, neuropatska bol može loše utjecati na kvalitetu Vašeg života. Zato se javite svom liječniku ako osjetite bilo koji simptom koji smo prikazali u ovom tekstu, jer postoje načini, lijekovi i druge metode koje mogu ublažiti simptome i zaustaviti dalje napredovanje bolesti. Na taj način podići ćete kvalitetu Vašeg života. 

Facebook komentari