Njega kože, kose i noktiju tokom trudnoće i nakon porođaja

Kada žena ostane u drugom stanju, njeno tijelo prolazi kroz mnogo promjena. Trudnoća pogađa svakog drugačije. Promjene su vidljive na koži, kosi i noktima. Hormoni koji se mijenjaju u trudnoći mogu uticati pozitivno ali i negativno na dijelove tijela. Tijelo se mijenja zbog rasta i razvijanja bebe, i te su promjene privremene.

Promjene na koži

Za trudnice se obično kaže da sijaju tokom trudnoće. Kada je žena trudna, volumen krvi se povećava i omogućuje višak cirkulacije kroz maternicu, razvijajući fetus. To dovodi više krvi do žila na koži i povećava lučenje lojnih žlijezda. Ove stvari, kombinovane sa zadržavanjem tekućine i kožom koja se rasteže stvaraju taj sjaj tokom trudnoće.

Oko 90 posto žena razvije strije i u većini slučajeva one su trajne. Pojavljuju se kao roze ili ljubičaste linije koje su uzrokovane promjenama u elastičnom tkivu koje leži ispod kože. Nalaze se oko stomaka, grudi, kukova i noge. Kreme koje su bogate vitaminom E, mentolom, kolagen-elastinom i hidrolizatima su dobre za ublažavanje ovih znakova.

Kloazma ( povećana pigmentacija obraza, nosa i brade) pogađa oko 50 do 70 posto žena u trudnoći. Pokušajte izbjeći fotosenzitivne proizvode za lice te koristiti kremu sa zaštitnim faktorom od 50.

Dok neke žene razviju kloazmu na licu, ostale se suočavaju sa hiperpigmentacijama na bradavicama i genitalijama uzrokovane melanocitima koji su povezani sa hormonima trudnoće.

Tokom trudnoće lojne žlijezde proizvode više ulja što povećava rizik za pojavu akni. Glikolna i alfa-hidroksilna kiselina mogu pomoći u spriječavanju pojavljivanja akni.

Zbog toga što tijelo prolazi kroz niz promjena u trudnoći, trudnice bi trebale da promjene svoje kozmetičke rutine. Retinoidi (koji su čest sastojak u anti-age kremama) bi se trebali izbjegavati jer mogu imati negativan efekat na dijete u maternici. Važno je napomenuti da postoje mnogi tretmani kože koji nisu sigurni za korištenje tokom trudnoće, te lijekovi kao što su roakutan, tetraciklin.

Rast kose

Normalan rast kose se odvija u tri koraka: rast, odmor i opadanje. Međutim, u trudnoći, rast kose se prekida i uzrokuje da kosa raste i odmara ali ne opada. Reproduktivni hormoni povećavaju cirkulaciju krvi i metabolizma koji uzrokuju promjene na kosi. One mogu biti pozitivne ali i negativne. Poslije porođaja, nivo estrogena se vraća u normalu i kosa koja je bila u fazi odmaranja može opasti. Ovo rezultira stanjem koje se dešava između prvog i petog mjeseca nakon porođaja. Stanje se opisuje kao proces opadanja kose. Najčešće je trenutno, te se normalan rast kose vraća obično nakon godinu dana.

Da biste održali svoju kosu zdravom tokom trudnoće nemojte je vezati čvrsto (što može povećati opadanje), koristite šampone i balzame koji imaju u sastavu nutrijente (biotin, siliku i vitamin E) te konzumirajte hranu obogaćenu flavonoidima i antioksidantima koji štite folikulu dlake. Preporučuje se izbjegavanje farbanja kose barem tokom prvog tromjesečja.

Nokti i njihova zaštita

Vaši nokti mogu postati krhkiji ili čvršći tokom trudnoće. Zbog hormona, oni brže rastu. Ove promjene su trenutne, te bi se nokti trebali vratiti u normalu nakon porođaja. Da biste ih održavali, unosite u svoj organizam vitamine i nutrijente neophodne za rast i jačanje noktiju kao što je biotin, kao i prirodne izvore ovog nutrijenta (jaja, orasi, gljive, grašak, avokado i žitarice). Koristite rukavice ako perete suđe da biste zaštitili kožu i nokte od štetnih hemikalija.

Trudnoća donosi veliki niz promjena. Iako se neke smatraju neugodnim, donošenje novog života na svijet pobija svaku negativnu stvar na spisku. Ovaj plemenit poziv koji dolazi sa rastućom boli donosi izmjene u vašem životu na koje možete uticati.

Prvih tri do šest mjeseci poslije porođaja, koža, kosa i nokti se vraćaju u normalu. Koža koja je bila puna akni, kloazme ili hiperpigmentacije se povlači, nokti postaju čvršći ili krhkiji nego što su bili u trudnoći, a kosa opada i vraća svoju prvobitnu dužinu i sjaj. Ciklus se obnavlja i sve ono što je bilo prije trudnoće se vraća u staru rutinu.

Facebook komentari