Njega kože usljed učestalog pranja ruku

Problemi sa suhom kožom ruku se mogu pojaviti zbog različitih faktora. Tokom hladnijih mjeseci u godini, česta je pojava suhih ruku. Klimatske promjene, posebno zimskog perioda bez njegujuće kreme mogu uzrokovati suhoću ruku. Smanjena vlažnost zraka izvlači vlagu iz kože.

Uvjeti na radnom mjestu mogu biti uzrok suhoće ruku. Osobe čiji posao zahtjeva često pranje ruku (medicinske sestre, doktori, učitelji) mogu imati ovaj problem.

Neka medicinska stanja mogu dovesti do suhih ruku. Osobe sa autoimunim poremećajem kao što je dijabetes ili lupus, imaju slabiju cirkulaciju u rukama, što dovodi do lakše irititacije kože. Ekcema i psorijaza su još jedne od stanja koje uzrokuju upalu kože što može voditi ka suhim rukama i guljenju kožnog tkiva.

U najblažim oblicima, ruke su uvijek osjetljive i mogu pocrveniti zbog povećane osjetljivosti. Ozbiljniji slučajevi se pojavljuju kao suhoća ruku i hrapavost. UV svjetlost, neadekvatna njega kože mogu oštetiti zaštitnu barijeru kože.

Zaštita i njega kože na rukama

Zaštita i njega kože na rukama se bazira na kremama i sapunima koji štite zaštitnu barijeru kože. Nanošenjem kvalitetne kreme ili losiona pomaže obnavljanju vlažnosti.

– Ako perete ruke često, pokušajte nositi zaštitne rukavice. One preventiraju da voda skida prirodna ulja sa kože.

– Ozbiljna stanja kao što je ekcema trebaju više stvari koja dozvoljavaju koži da zacijeli. Uz pomoć lijekova (sterioidi) koje nanosite na kožu ili antibiotika, obnavljate stanice kože..

– Ultravioletna terapija (UV) je jedna od mogućnosti da koža zacijeli.

– Pokušajte da perete ruke sa mlakom vodom i koristite neki blagi sapun koji podržava prirodni pH kože.

Facebook komentari