Nove taktike u borbi protiv koronavirusa

Rezultati nedavnih naučnih ispitivanja pokazuju da redovna higijena nosne sluznice sa slanim otopinama (naprimjer Lynase® sprej), može reducirati održavanje respiratornih virusa na nosnoj sluznici te reducirati skratiti trajanje lokalnih simptoma. Rezultati su potvrđeni i u podgrupi alfa i beta koronavirusa, odranije poznatih uzročnika prehlade kod ljudi, koji su srodni novom koronavirusu (novi SARS-CoV-2 spada u grupu beta koronavirusa). Respiratorni virusi, uključujući koronaviruse, “ne vole” slane otopine. Sol smanjuje otok sluznice privlačenjem i vezivanjem vode iz sluznice što razrjeđuje sluz i olakšava njeno izbacivanje zajedno sa raznim česticama, mikroorganizmima i mrtvim ili oštećenim ćelijama sluznice. 

Antivirusni učinak

U nizu naučnih istraživanja jasno je dokazan antivirusni učinak natrijum hlorida (NaCl) iz slani otopina, koji se odnosi na širok raspon virusnih uzročnika. Imune ćelije u tkivima zvane fagociti, koji su od esencijalnog značaja za naš imunitet i borbu protiv infekcija, razaraju unesene mikroorganizme stvaranjem hipohloritne kiseline (HOCl) od jona hlora (Cl−) i hidrogen peroksida (H2O2) iz fagolizozoma, uz djelovanje enzima mijeloperoksidaze. Odranije je poznato da HOCl posjeduje izražene antibakterijske/antivirusne osobine. Ćelije epitela nosne sluznice pokazuju pojačanu antivirusnu aktivnost u prisustvu većih koncentracija natrijum hlorida. Ovaj inhibitorni efekat na razmnožavanje virusa je ovisan o dozi raspoloživog NaCl, a odražava se na veliki broj neobloženih i obloženih DNK i RNK virusa, uključujući i neke tipove koronavirusa. Izgleda da količina infektivnog materijala koji se unosi u organizam, tj. veličina inokuluma, ima presudan značaj na težinu, a time i prognozu COVID-19. Prevelika količina patogena daje infekciji tzv. “skokoviti početak” i značajno povećava rizik da se imuni sistem pacijenta preoptereti na samom početku borbe protiv bolesti COVID-19, što značajno umanjuje šanse za oporavak. Kod teških slučajeva je prosječno virusno opterećenje oko 60 puta veće u odnosu na blage slučajeve, što sugerira da veća količina unesenih virusa može biti povezana s težom kliničkom slikom. Kod infekcije COVID-19, visoki titar SARS-CoV-2 može se detektirati u gornjem dijelu respiratornog sistema, bez obzira da li se radi o asimptomatskim i simptomatskim osobama. Titrovi su veći u nosu nego u ždrijelu što sugerira da bi mjere koje bi uspjele kontrolirati infekciju, smanjiti virusno opterećenje, smanjiti održavanje i razmnožavanje virusa u nosnoj sluznici mogle značajno pomoći u ograničavanju transmisije virusa. 

Sigurna intervencija

Do sada su neke mjere, kao što su nošenje maske, držanje fizičke razdaljine i redovna dezinfekcija ruku i predmeta definitivno potvrđene kao korisne. Primjena vakcine donosi nadu da se radi o efikasnoj i sigurnom intervenciji koja bi se mogla implementirati globalno. Međutim, još uvijek je mali broj lijekova kojima raspolažemo u borbi protiv korona infekcije. Trenutno se provode brojna ispitivanja kojima se definitivno žele potvrditi potencijalne koristi primjene slanih otopina kod infekcija korona virusom, i to kod dugotrajno pozitivnih briseva nosa kod asimptomatskih slučajeva, gdje bi primjena slanih otopina mogla ubrzati negativizaciju nalaza dijagnostičkih PCR testova, te u cilju usporavanja ili sprečavanja mogućeg širenja virusa iz nosa prema donjim dijelovima disajnog sistema i plućima.

Facebook komentari