Novi soj korona virusa otkriven u osam zemalja, jedna stvar posebno brine

Novi, zarazniji soj koronavirusa već je otkriven u osam evropskih zemalja, objavio je sinoć regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge.

“U osam evropskih zemalja Svjetska zdravstvena organizacija dosad je identificirala novu varijantu covida-19 nazvanu VOC-202012/01”, napisao je Kluge na Twitteru.

Širi se i među mlađom populacijom

Prema njegovim riječima novi soj virusa širi se i među mlađom populacijom, za razliku od prethodnih varijanti.

Kluge je pozvao na oprez dok se provode istraživanja o novom soju, kao i na jačanje postojećih zaštitnih mjera kao što su fizička distanca i nošenje maski.

Novi soj otkriven je u Velikoj Britaniji 14. decembra, a nakon toga evidentiran je i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Nizozemskoj, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj.

Prvi slučaj u Francuskoj

U petak je potvrđen i prvi slučaj zaraze novim sojem u Francuskoj, objavilo je tamošnje Ministarstvo zdravstva, prenosi Reuters.

Riječ je o Francuzu koji je 19. decembra stigao iz Londona i testirao se na novu varijantu koronavirusa. Ministarstvo je saopćilo da je prvi slučaj zabilježen u gradu Toursu, da je oboljeli u samoizolaciji i osjeća se dobro.

WHO je u utorak ponovio da još nema dovoljno informacija može li novi soj uticati na učinkovitost cjepiva, a ispitivanja su u toku.

Studija: Novi soj korone u Britaniji mogao bi biti smrtonosniji

Jedna stvar posebno brine, mutirani soj koronavirusa, koji se širi Britanijom, prosječno je 56 posto zarazniji od izvornog soja, upozorili su u studiji naučnici pozivajući na brže cijepljenje kako bi se spriječilo da umre još više ljudi.

Nova varijanta koronavirusa koja se na jugoistoku Engleske pojavila u novembru i brzo se širi vjerovatno će povećati broj hospitalizacija i broj umrlih od koronavirusne bolesti covid-19 u idućoj godini, prema radu objavljenom u srijedu.

Naučnici Centra za matematičke modele zaraznih bolesti Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, analizirajući epidemiju na jugoistoku i istoku Engleske te u Londonu, zaključili su kako još nije jasno je li mutirani soj smrtonosniji od prethodnika.

“Bez obzira na to povećana brzina širenja vjerovatno će voditi do velikog porasta broja novozaraženih i procjena je da će hospitalizacije zbog covida-19 i broj umrlih dosegnuti većeg nivoa u 2021. u odnosu na 2020., čak i ako se regionalne mjere ograničenja, uvedene 19. decembra, zadrže”, napisali su.

“Detektirali smo dva slučaja novog soja ovdje u Britaniji”, izjavio je Hancock novinarima.

Dodao je da se u oba slučaja radi o kontaktima ljudi koji su u proteklih nekoliko sedmica doputovali iz Južne Afrike.

“Ovaj novi soj nas jako brine jer se lakše prenosi i čini se da je mutirao u odnosu na (prvi) novi soj koji je ranije otkriven”, rekao je ministar.

Nova varijanta virusa SARS-CoV-2, nazvana B.1.1.7, pokrenula je veliku uzbunu u svijetu zbog nekoliko faktora.

Prvi je taj što se čini da se širi za oko 70 posto brže jer je u nekim dijelovima Velike Britanije počela dominirati nad uobičajenim sojem.

Drugi je to što B.1.1.7 ima više mutacija nego što bi se očekivalo, a neke od njih nalaze se na važnim lokacijama na virusu, na proteinu S.

Treći je to što se u laboratorijskim analizama pokazalo da neke od tih mutacija povećavaju sposobnost virusa da zarazi stanice te da izbjegne djelovanje odbrambenog sistemu.

Konačno, tu je i zabrinutost da bi virus, ako se proširi i nakupi još mutacija, mogao postati otporan na protutijela koja će stvarati postojeća cjepiva.

Mnoge su zemlje brzo uvele zabranu ulaska putnika iz Britanije, no vlade nekih evropskih zemalja od tada su počele ublažavati ta ograničenja.

Utemeljitelj njemačke kompanije BioNTech, koja je stvorila cjepivo Pfizer/BioNTech, kazao je kako je “vrlo vjerovatno da će to cjepivo biti djelotvorno protiv mutiranog soja otkrivenog u Britaniji, a da se može i prilagoditi tom soju u roku od šest sedmica”.

Facebook komentari