Nuspojave pretjeranog konzumiranja zdrave hrane

U  potrazi za dobrom i zdravom ishranom, nesvjesno nekada možemo načiniti više štete nego dobrog za tijelo. Jesti previše tofua ne može biti loše kao jedenje čitave čokolade, ali njegovi efekti nisu baš ugodni. Postoji dusta namirnica koje mogu izazvati neželjene posljedice ako se konzumiraju u prevelikim količinama

Slatki krompir

Slatki krompir je zdravija alternativa bijelom krompiru, s obzirom da sadrži puno hranjivih tvari, uključujući vitamin C, B, bakar i mangan. Međutim kao rezultat prekomjernog konzumiranja ovog korijena možete dobiti narandžastu boju kože, zbog visokog nivoa beta karotena. Ovaj se simptom naziva karotenemija.

Grah

Grah je poznat po vlaknima, koja nam, između ostalog, pomažu da ostanemo siti duži vremenski period. Međutim, nisu bez nuspojava, posebno ako ne pazimo na kontrolu porcije. Prekomjerno konzumiranje vlakana može ometati apsorpciju željeza, magnezija, cinka, kalcija i drugih hranjivih tvari. Vlakno se ponaša kao vezivno sredstvo kojim se ti hranjivi sastojci uzimaju kada prolaze kroz probavni sistem. Da bi se izbjegli neželjeni efekti vlakana, uravnotežite unos graha tako da pijete puno vode.

Tofu

Tofu je najbolja nemesna alternativa kada je riječ o dnevnim proteinima jer sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Osim toga, ovaj proizvod na bazi soje je bogat kalcijem, manganom i selenijom, uz nekoliko drugih vitamina. Ipak, čak i uz te zdravstvene prednosti, možda ćete htjeti usporiti jer prekomjerno konzumiranje soje (više od 4 obroka dnevno) može spriječiti da tijelo upija i prerađuje protein.

Grejpfrut

Grejpfrut je odličan za imunitet, te ima niske nivoe šećera. Osim toga, sadrži vitamin C, likopen, kalij i vlakna, od kojih su sve potpore u održavanju zdravog tijela. Ako se oslanjate na određene lijekove koji se izdaju na recept, možda želite izbjeći da jedete ovo zdravo voće. Može se miješati sa enzimima u crijevnom sistemu, uzrokujući da su efekti nekih lijekova pretjerani.

Čili papričice

Visoki nivoi antioksidanata povećavaju imunitet i pomažu u poništavanju efekata starenja. Redovni unos kapsaicina smanjuje rizik od srčanih bolesti i snižava krvni pritisak. Međutim, možda želite ograničiti potrošnju čili papričica, s obzirom da kapsaicin može dovesti do visoke tjelesne temperature i ometati prirodni ciklus spavanja. Osim toga, previše čili papričica može izazvati mučninu, dijareju i bol u stomaku.

Facebook komentari