Nutrijenti koji nedostaju u svakodnevnoj ishrani

Prema istraživanjima, postoji sedam važnih nutrijenata koje ne unosimo dovoljno. A to su kalcij, kalij, vlakna, magnezij, vitamin A, C i E.

Kalcij – Još u osnovnoj školi smo saznali jednu bitnu činjenicu – kalcij je dobar za kosti i zube, te se nalazi u mlijeku. Iako je to tačno, kalcij ima mnogo više od ovih osnovnih funkcija ( održava srčani ritam, funkciju mišića). Mliječni proizvodi su jedan od najjednostavnijih načina putem kojih unosimo ovaj nutrijent. Kalcij se bolje upija kada ga unosimo sa laktozom (šećer u mlijeku i mliječnim proizvodima).

Kalij – Kalij je važan za održavanje zdravog krvnog pritiska i ključ za održavanje balansa tekućina u tijelu, te funkcije nerava i mišića. Kalij možete unijeti putem nemasnog jogurta ili banana.

Vlakna – Veoma je bitno unositi dovoljno vlakana jer ona štite od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nekih oblika raka. S obzirom da nas čine sitijim te su niskokalorična, uključena su u mnoge uspješne programe mršanja.

Magnezij – Magnezij je uključen u mnoge tjelesne procese poput jačanja kostiju i održavanja imuniteta, te pomaže funkciji srca, mišića i nerava. Dobre izvore ovog nutrijenta možemo pronaći u brazilskom orahu, bademima i mekinjama.

Vitamin A – Ovaj vitamin je važan za zdravlje očiju, imunitet i rast tkiva. Za odrasle muškarce je dovoljno 900 mikrograma dnevno, dok žene trebaju unositi 700 mikrograma dnevno. Vitamin A se može naći u dva oblika – retinol i karotenoidi.

Vitamin C – Vitamin C preuzima ulogu nekoliko važnih funkcija u održavanju zdravog organizma (moćan antioksidant koji prevenira oštećenje ćelija).

Vitamin E – Vitamin E se pojavljuje u hrani koja ima visok sadržaj masti (orasi, sjemenke i ulja). Stoga, obično radi mršanja i fitness programa, osobe preskaču unos ovog važnog vitamina.

Facebook komentari