Nutrijenti za zdravu kožu

Koži je potreban pravilan balans nutrijenata kako bi mogla obavljati svoju glavnu funkciju, a to je biti barijera koja štiti ostatak tijela od štetnih tvari. Koža je najveći organ tijela i obavlja jedne od najvažnijih funkcija koje stvaraju ravnotežu u organizmu.

Zdrave masti

Premalo masti u ishrani može napraviti bore i isušiti kožu. Fokusiranje na mononezasićene i polinezasićene masti, kao što su orašasti plodovi, sjemenke, avokado i ribe, pomaže u održavanju te ravnoteže. Ova hrana održava hidriranost kože, njenu čvrstoću i fleksibilnost, te je bolja za zdravlje od zasićenih masti. Omega 3 masne kiseline su oblik polinezasićenih masti koje tijelo ne može da proizvodi samostalno da bi gradilo ćelije.

Proteini

Tijelo pretvara proteine u blokove koje zovemo amino kiselinama i upotrebljava ih u pravljenju kolagena i keratina koji formiraju strukturu kože. Neke amino kiseline su antioksidanti koji štite ćelije kože protiv oštećenja koje uzrokuju UV zrake i slobodni radikali koji nastaju kada tijelo razlaže određeni oblik hrane.

Vitamin A

Svi dijelovi kože trebaju vitamin A. On prevenira oštećenja od sunca. S obzirom da je antioksidant, daje koži određenu zaštitu protiv opekotina od sunca, te pomaže ulju u folikulama da normalno funkcionišu. Bez dovoljnog unosa vitamina A koža može postati suha.

Vitamin C

Razmišljajte o vitaminu C kao o kolagenu. Ovaj vitamin pomaže da raširena mreža proteina drži svoj oblik. Moćan je antioksidant, štiti kožu od slobodnih radikala, a niske doze vitamina C mogu uzrokovati veće upale i teže uklanjanje ožiljaka.

Vitamin E

Ovaj antioksidant upija energiju iz UV svjetlosti, koja šteti koži i dovodi do stvaranja bora.

Cink

Vanjski dio kože ima 5 puta više cinka od unutrašnjeg dijela. Cink pomaže u oporavljanju kože nakon povrede, te je potreban da održi ćelije stabilnim. Premalo cinka može uzrokovati ekcem.

Facebook komentari