Način ishrane za osobe s demencijom

Osobe s demencijom, osim zaboravnosti i gubitka pamćenja, mogu doživjeti i promjene u karakteru i loše misli. Mnogi ljudi koji boluju od demencije ne slijede posebnu ishranu.

Gubitak težine je uobičajen i teži te postaje ozbiljniji kako se demencija pogoršava. Osim što jednostavno zaboravljaju jesti, postoje i drugi razlozi zbog kojih bi moglo doći do gubitka težine:

– Okidači apetita u mozgu ne rade normalno ili lijekovi mogu utjecati na želju za jelom

– Hrana može imati sirovi okus zbog promjena u mirisu i okusu.

– Poteškoće s fokusiranjem mogu uzrokovati da pojedinac provede manje vremena u jedenju i stoga troši manje kalorija.

– Vještine koordinacije mogle bi se smanjiti, zbog korištenja pribora za jelo.

– Žvakanje i gutanje može otežati jelo. Nekim osobama se propisuje ishrana koja uključuje mekšu hranu kako bi se potaknuo unos  tekućina za lakše gutanje.

Osobe koje boluju od teške demencije mogu izgubiti sposobnost razlikovanja hrane od predmeta. To bi moglo dovesti do zamjene unosa hrane s predmetima koji se ne mogu probaviti ili čak mogu biti otrovni.

Cilj kod većine osoba s demencijom jeste širok izbor hrane. Često se preporučuje oralni nutricionistički dodatak kako bi se dobile kalorije i hranjive tvari potrebne za održavanje težine.

Kako starimo, naša se žeđ smanjuje. Dodati to ostalim izazovima demencije, dobijemo i povećan rizik od dehidracije. Dovoljan unos tekućine i hrane koja je bogata vodom, kao što su voće i povrće, također može pomoći.

Facebook komentari