Odabir prave hrane smanjuje rizik od demencije

Zdrava prehrana može zaštititi vaše srce, ali jeste li znali da odabir prave hrane može smanjiti i rizik od demencije? 

Isti sistem krvnih žila koji pomaže cirkulaciji krvi do vašeg srca također opskrbljuje vaš mozak. Kad se začepe ili vam krvni pritisak previsoko poraste, to šteti i vašem umu i vašem srcu.

Dakle, koju hranu možete dodati prehrani kako biste pomogli zdravlju svog mozga? 

Stručnjaci obično predlažu mediteransku i DASH prehranu, odnosno dijetu.

Mediteranska dijeta zasniva se na biljnoj prehrani, odnosno podrazumijeva puno raznovrsnog voća i povrća, cjelovite žitarice, mahunarke, sjemenke te umjerenu konzumaciju orašastih plodova, a njen esencijalni sastojak je ekstra djevičansko maslinovo ulje. Nasuprot tome, strogo zabranjuje rafinirani šećer i brašno, osim u rijetkim prilikama, kao i masnoće poput maslaca ili suncokretovog ulja.

Meso se konzumira vrlo malo ili nimalo.

DASH dijeta je nutricionistički uravnotežen plan prehrane koji uključuje cjelovite žitarice, mahunarke, voće i povrće, nemasno meso, perad, ribu te nekoliko dnevnih obroka niskomasnih mliječnih proizvoda. Nekoliko puta sedmično preporučuje se manja količina orašastih plodova i sjemenki. U manjim količinama može se jesti crveno meso, slatkiši i masnoće, ali DASH dijeta je vrlo restriktivna na unosu zasićenih masti, holesterola i ukupnih masti.

Istraživanje je pokazalo da elementi obje prehrane smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije. Smatra se da ti prehrambeni obrasci pomažu mozgu održavanjem efikasnog protoka krvi i smanjenjem štetnih upala.

Facebook komentari