Ojačajte imunitet uz pomoć bijelog luka

Bijeli luk je odlična namirnica, posebno ako se jede sirov. Ali uprkos tome što ima antioksidativno, antibakterijsko dejstvo i jača imuni sistem, ne liječi sve. Nijedna hrana ne može sama učiniti čudo.

Bijeli luk sadrži brojne vitamine, minerale i druge hranjive materije. Najvažniji su:

– vitamini A, C, E, B1 i B6

– minerali cink, selen, sumpor, mangan, željezo, magnezij, fosfor, bakar i kalij

– alicin, vlakna i proteini

– bioaktivna jedinjenja kao što su flavonoidi, oligosaharidi i arginin.

Bijeli luk je više od začina te donosi brojne zdravstvene koristi. Česta konzumacija bijelog luka može pomoći u regulaciji krvnog pritiska, sniženju holesterola, borbi protiv bakterija u tijelu, pa čak i zaštiti srce. Također, bijeli luk sadrži antioksidante koji sprečavaju ćelijska oštećenja prouzrokovana slobodnim radikalima te tako jača imune funkcije i pomaže rast i regeneraciju ćelija.

Da biste zaista osigurali pomenute koristi od bijelog luka, dovoljan je jedan češanj dnevno, a preporuka je da ga konzumirate sirovog ili malo zagrijanog. Ne smijete ga zamijeniti za lijekove -propisanu terapiju morate i dalje nastaviti uzimati redovno. Potrebna je zdrava, raznovrsna i uravnotežena ishrana da biste kontrolisali svoje zdravlje jer bijeli luk, kao ni svaka druga namirnica, ne djeluje izolovano na naš metabolizam (već je to skup velikog broja faktora).

Bijeli luk je odličan način za popravljanje okusa hrane bez upotrebe soli. Ovo je korisno jer smanjenje unosa soli štiti od srčanih bolesti i povišenog krvnog pritiska.

Facebook komentari