Osam najčešćih razloga zašto vam otiču noge

Edem ili otok predstavlja stanje kod kojeg se voda nalazi na mjestima u tijelu na kojima se inače ne bi trebala nalaziti. Edem se može pojaviti na različitim dijelovima tijela, a i različiti su uzroci njegovog nastanka. Otok se može pojaviti na rukama, nogama, na licu. 

Dugo sjedenje ili stajanje 

Noge mogu oteći nakon duže vožnje prevoznim sredstvom ili nakon dužeg stajanja ili sjedenja. Uglavnom se takve vrste otoka povuku nakon odmora. Otok se može javiti kao posljedica oboljenja tj. slabljenja srca te bubrežnih i jetrenih bolesti. 

Vrućine

Oticanje nogu se često olako shvata, naročito ljeti jer većina ljudi smatra da se događa zbog vrućine. Međutim, natečene noge mogu upućivati i na neke ozbiljne zdravstvene probleme koji se ne smiju ignorisati. 

Povreda 

Ako se spotaknete ili padnete, noga će u najvećem broju slučajeva oteći, što može biti znak iščašenja, težeg uganuća ili loma kosti. Stopalo i gležanj će nateći, budući da će tečnost iscuriti iz krvnog suda na mjestu same traume. Ako osjećate jaku bol, ne možete stati na nogu ili noga ne izgleda kako bi trebala, vjerovatno je riječ o prijelomu i trebali biste što prije kod doktora.

Trudnoća

Sastavni dio trudnoće je i oticanje stopala budući da žensko tijelo u tom periodu zadržava više vode usljed uticaja određenih hormona. Otok se može povećati predvečer ili ako stojite duže vrijeme. Uglavnom nije znak problema ni kod buduće mame ni kod djeteta, ali zna biti neugodno i bolno. 

Preeklampsija

Ako oticanje nogu u trudnoći prati glavobolja, vrtoglavica, opća slabost ili bol u trbuhu, to bi mogao biti znak preeklampsije. Karakterizira je i smanjen protok krvi do posteljice što može rezultirati i zastojem u rastu djeteta. Javlja se oko 20. sedmice trudnoće i povezana je s povišenim krvnim pritiskom. Može voditi u eklampsiju koja predstavlja teško stanje, opasno i po majku i po plod.

Limfedem

Limfedem je stanje koje se javlja kao posljedica poremećaja u cirkulaciji limfe. Pojavljuje se u vidu otoka dijela tijela, najčešće ruku ili nogu i posljedica je pretjeranog nakupljanja limfe. Najčešći simptomi su osjećaj težine, bolna nelagoda, vidljiva oteklina ekstremiteta. Terapija limfedema uključuje vježbe, ručnu limfnu drenažu, limfnu drenažu pomoću aparata, nošenje posebnih kompresivnih rukavica ili čarapa te, u težim slučajevima, posebnu vrstu bandaže ekstremiteta.

Srčana slabost 

Nastaje zbog nemogućnosti srca da pumpa krv kako bi trebalo. Zbog toga se dio krvi koju srce ne uspije da ispumpa u cirkulaciju vraća  nazad te uzrokuje zadržavanje vode u stopalima i oko skočnog zgloba. Ljudima s izraženom slabošću srca neugodno je ležati na leđima te najčešće spavaju sa visokim uzglavljem. Ukoliko primijetite neki od ovih simptoma, odmah se javite liječniku.

Problemi s bubrezima

Bubrezi filtriraju i uklanjaju otpadne tvari iz krvi. Ako bubrezi ne rade dobro svoj posao, može doći do gubitka proteina u bubrezima zbog čega nastaje otok skočnog zgloba i nogu. Pojedine bolesti kao što su dijabetes i povišen krvni pritisak, također mogu narušiti funkciju bubrega. 

Facebook komentari