Osam najzdravijih bobica koje možete jesti

Bobice su mali, mekani, okrugli plodovi različitih boja – uglavnom plave, crvene ili ljubičaste. Slatkog su ili kiselog okusa i često se koriste u džemu i desertima. Bobičasto voće obično ima dobar nutritivni profil i bogato je vlaknima, vitaminom C i antioksidativnim polifenolima. Zbog toga, češća konzumacija bobičastog voća u vašu prehranu može pomoći u prevenciji i ublažavanju  simptoma mnogih hroničnih nezaraznih bolesti.

Evo najzdravijih bobica koje možete jesti:

1. Borovnice

Borovnice su popularno bobičasto voće koje služe kao odličan izvor vitamina K. Borovnice, također, sadrže antioksidativne polifenole, zvane antocijanini. Antocijanini iz borovnica mogu smanjiti oksidativni stres, smanjujući rizik od srčanih bolesti i kod zdravih ljudi i kod onih s visokim kardiovaskularnim rizikom.

2. Maline

Maline se često koriste u desertima i veoma su dobar izvor vlakana. Maline, također, sadrže antioksidativne polifenole, zvane elagitanini, koji mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa.

3. Goji bobice

Goji bobice, poznate i kao vučje bobice, porijeklom su iz Kine i koriste se u tradicionalnoj medicini. Nedavno su postale vrlo popularne u zapadnom svijetu. Goji bobice sadrže visok nivo vitamina A i zeaksantina koji su važni za zdravlje očiju.

4. Jagode

Jagode spadaju u najčešće konzumirano bobičasto voće na svijetu, a ujedno si i jedan od najboljih izvora vitamina C. Jagode su veoma dobre za zdravlje srca. Zapravo, studija na više od 93.000 žena potvrdila je da je kod onih koje su jele više od tri porcije jagoda i borovnica sedmično zabilježeno 30 postotno smanjenja rizika od srčanog udara.

5. Borovice 

Borovice su vrlo slične borovnicama. Porijeklom su iz Evrope, dok su borovnice porijeklom iz Sjeverne Amerike. Mogu pomoći u smanjenju tjelesne težine i smanjenju nivoa holesterola u krvi.

6. Acai bobice

Acai bobice rastu na palmama, a porijeklom su iz brazilske regije Amazone. Postale su popularni dodaci zdravoj hrani zbog visokog sadržaja antioksidanata. Mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola u krvi, oksidativnog stresa, pa čak i simptoma osteoartritisa.

7. Brusnice

Brusnice su izuzetno zdravo voće trpkog okusa – zato se rijetko jedu sirove. Umjesto toga, obično se konzumiraju u obliku soka ili umaka. Brusnice i sok od brusnice mogu sniziti rizik od infekcija mokraćnog sistema i želuca i mogu biti od koristi za održavanje normalnog zdravlje srca. Ipak, najbolje je izbjegavati sokove s puno dodatnog šećera.

8. Grožđe

Grožđe se široko konzumira sirovo ili u obliku soka, vina, grožđica ili octa. Grožđe, osobito sjemenke i kožica, sadrži puno antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola u krvi i vrijednosti šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2, a također su korisni za održavanje normalnog zdravlja mozga.

Facebook komentari