Osnovne poze joge koje se mogu dodati fitness rutini

Svaki od stilova joge sadrži nekoliko uobičajenih pokreta. Nemojte da gurate sebe do krajnjih granica, ili da radite stvari koje su vam bolne. Možete prilagoditi poze da rade za tijelo.

Planina – Ovaj pokret se čini jednostavnim, te mu je glavna funkcija održavanje ravnoteže i držanja. Stanite tako da vam se veliki prsti na nogama dodiruju, gdje su pete malo odvojene (ili šire ako vam je tako udobnije), i ruke uz tijelo. Zamislite da se dižete kroz unutrašnje pete i članke. Povucite lopatice na ramenima prema dole, te raširite ključnu kost. Držite glavu u liniji sa ramenima, te bradu paralelno prema podu. Donji dio leđa i karlica treba da su u neutralnom položaju. Držite ovaj položaj 30 sekundi do 1 minute.

Pseća poza – Ova poza je odlična za gornji dio tijela i isteže ruke, stomak, noge i mišiće stomaka. Stanite na sve četiri, koljena ispod kukova, te ruke malo ispred ramena. Izdahnite i počnite da ispravljate noge, čime dopuštate da pete popnu sa poda. Podignite kosti na kojima sjedite visoko, te gurajte pete prema podu. Lagano pritisnite dlanove na pod i polako ispravite ruke kako povlačite ramena prema dole. Opustite se i pokušajte držati glavu između ruku od 1 do 3 minute.

Plank – Iz psećeg položaja, spustite stomak naprijed sa ispravljenim rukama dok ne budu vertikalno okrenute prema podu, sa dlanovima tačno ispod ramena. Raširite ključnu kost, spustite ramena i gledajte u pod. Držite ovu pozu od 30 sekundi do 1 minute. Plank pomaže u gradnji jačih ruku, zglobova i trbušnih mišića.

Pas okrenut prema gore – Ovo je odlična poza za gornji dio tijela . Lezite na stomak, ispruženih nogu, sa vrhovima prstiju na podu. Savijte laktove i ispružite dlanove na pod pored struka. Pritisnite dlanove da biste podignuli stomak i gornji dio nogu od poda. Povucite stomak prema kičmi da bi ste zategnuli mišiće, te blago povucite ramena prema leđima bez stezanja mišića. Držite ovu pozu 15 do 30 sekundi.

Poza drvo – Ova klasična poza pomaže kod razvijanja i vježbanja ravnoteže. Iz poze planina, dohvatite desni članak sa desnom rukom. Povucite stopalo i postavite ga u unutrašnjost bedra. Držite kukove stabilnim. Pritisnite dlanove zajedno ispred grudi. Držite ovu pozu od 30 sekundi do 1 minute, te promijenite strane.

Facebook komentari