Ova dijeta zaista uklanja holesterol iz vašeg tijela

Iskoristite još jednu zdravstvenu korist od maslinovog ulja. Jedenje mediteranske ishrane može pomoći jačanju funkcije vašeg „dobrog“ holesterola, sugeriše istraživanje Američkog udruženja za srce.

U studiji su ljudi visokog rizika od srčanih bolesti tokom jedne godine pratili jednu od tri dijete: mediteransku dijetu obogaćenu s 4 kašikice maslinovog ulja ekstra djevičanskog ulja svaki dan, mediteransku dijetu obogaćenu šakom orašastih plodova svaki dan i dijetu koja je bila fokusirana na rezanje prerađene hrane i slatkiša. Obje mediteranske prehrane isticale su voće, povrće, mahunarke i integralne žitarice, uz umjerene količine ribe i proteina.

Nakon toga, istraživači su otkrili da je slijeđenje obje mediteranske prehrane poboljšalo funkciju nivoa HDL-a ili dobrog holesterola u sudionicima – iako je učinak bio mnogo veći kod onih koji jedu ekstra maslinovo ulje.

Naime, mediteranska prehrana koja se temelji na maslinovom ulju poboljšala je proces koji se zove obratni transport holesterola ili uklanjanje holesterola iz plaka u vašim arterijama do jetre, objavili su istraživači. Odatle bi holesterol mogao da se eliminiše iz vašeg tijela.

Dijeta je također pomogla opuštanje krvnih žila, što ih drži otvorenima i pomaže da krv nesmetano teče kroz njih. Oba ova faktora mogu pomoći smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Istraživači nisu baš sigurni zašto je mediteranska prehrana bogata maslinovim uljem bila korisnija od one koja ističe orahe, ali vjeruju da antioksidanti u ulju mogu pomoći poboljšanju funkcije HDL kolesterola.

Potrebno je obaviti više istraživanja kako bi se vidjelo mogu li se slična poboljšanja primijetiti i kod zdravih ljudi.

Facebook komentari