Ove tri namirnice su dobre za vaše srce

Više od 50 posto smrtnih slučajeva usljed srčanih oboljenja bi moglo da se spriječi. Osim što znate da treba da izbjegavate pušenje, morate da vodite računa i o gojaznosti, visokom holesterolu, visokom krvnom pritisku i dijabetesu.

Kako biste spriječili sva ova oboljenja, morate da vodite računa i o svojoj ishrani, a ako želite da očuvate zdravlje svog srca, najbolje je da konzumirate sljedeće namirnice:

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži kakao, koji zahvaljujući polifenolima i flavanolima, ima antiupalno djelovanje i štiti vaše srce. Studije su pokazale da žene koje jedu jednu ili dvije porcije tamne čokolade sedmično imaju 32 posto snižen rizik od nastanka srčanih oboljenja, a da muškarci koji jedu čokoladu (oko 1/3 šolje sedmično), imaju za 17 posto manji rizik od moždanog udara. Najzdravija čokolada sadrži više od 60 procenata kakaa.

Paradajz

Paradajz je bogat likopenom, antioksidantom čiji nivo se, za razliku od većine nutrijenata u svježim proizvodima, povećava nakon kuhanja i pripreme. Nekoliko studija je ukazivalo na povezanost između redovnog unosa paradajza i sniženog rizika od kardiovaskularnih bolesti, oštećenja kože i određenih karcinoma.

Orasi

Orasi su prepuni antioksidanata i omega 3 masnih kiselina, koje značajno smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Ako konzumirate samo 28 grama oraha (šaka oraha) pet ili više puta sedmično, možete da smanjite rizik od kardiovaskularnih oboljenja za skoro 40 posto.

Facebook komentari