Ovih pet pića izbjegavajte kad ste bolesni

Kad ste bolesni, često izgubite apetit, ali ipak morate jesti. Ono što unosite u organizam igra veliku ulogu u oporavku, a pojedini artikli mogu vam čak i pogoršati stanje. Evo koje namirnice treba izbjegavati kad ste prehlađeni.

Kafa

Posebno kad imate stomačni virus. Kofein iz kafe je diuretik, pa ćete zato učestalo mokriti što može dovesti do dehidracije, što je loše ako se borite s virusom.

Sok od narandže

Kod problema s grlom, sok od narandže može samo pogoršati stanje tako što će ga iziritirati dodatno.

Gazirani sokovi

Poput kafe i gazirana pića puna kofeina mogu dovesti do dehidracije. Ako vam voda ne prija, probajte sa pićima koja sadrže male procente šećera i koja stvaraju dobru ravnotežu elektrolita, poput sportskih pića ili kokosove vode. Vještački zaslađena pića u sebi sadrže velike molekule koji loše utiču na varenje uzrokujući nadimanje, grčeve i dijareju.

Alkohol
Takođe diuretik, i dovodi do dehidracije, a budući da je tijelo svakako dehidrirano tokom bolesti, protok ove supstance će se dodatno ubrzati.

Mlijeko

Ukoliko imate problema sa začepljenim nosom ili imate osjećaj gušenja izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode, jer će vaše tijelo u tom slučaju proizvoditi dodatnu sluz. Iako su ovi nutrijenti veoma zdravi, nemojte ih konzumirati dok ste bolesni.

Facebook komentari