Ovo je 6 zlatnih pravila za oporavak poslije napornog treninga

Nakon intenzivnog vježbanja, normalno je da osjetite potrebu za oporavkom mišića. Tijelo i um tražiće odmor. Iako na tržištu već postoje proizvodi koji obećavaju da će vam pružiti svu pomoć koja vam je potrebna, kako biste se oporavili nakon što ste se umorili trenirajući, ključno je znati šta samo tijelo u ovom slučaju najbolje radi za vas i vaš organizam.

Svako tijelo je jedinstveno i različito reaguje na umor, stoga su različite i procedure za oporavak i odmor. Međutim, ukoliko ste još uvijek u fazi pronalaženja najbolje rutine za rehabilitaciju, za početak probajte sa aktivnostima koje vam preporučuje Men’s Health.

San

Idealno je spavati između sedam i devet sati tokom noći. Obavezno se odmarajte bez prekida i opušteno.

Ishrana

Priprema obroka omogućava vam da budete sigurni da ćete unositi pravu količinu proteina, što je vaš najbolji prijatelj za dobijanje mišićne mase. Ako je potrebno, možete da dodate suplemente, koji će vam pomoći da imate veći osjećaj sitosti. Kvalitetna i planirana ishrana doprinijet će oporavku, za razliku od kupovne i brze hrane.

Hidratacija

Pokušajte da pijete najmanje 1,5l vode dnevno. Ako možete da popijete i više, još bolje. Ipak, imajte na umu da konzumiranje previše vode, takođe, može biti štetno za organizam.

Istezanje

Prevencija povreda je jednako važna kao i liječenje. Ne propustite 10 minuta nakon treninga da istegnete mišiće. Ovo će pomoći krvi da bolje cirkuliše po tijelu i pomoći će vam da se oporavite bez osjećaja bola i ukočenosti.

Masaža

Ako osjećate bol ili imate kontrakcije mišića nakon intenzivne vježbe, najbolja opcija može biti masaža. Sportske masaže su obično dovoljne, fokusirane na područja kojima je potrebna posebna pažnja.

Meditacija

Postoji više aplikacija koje vam mogu pomoći da uđete u svijet meditacije. Ovo je odličan način za resetovanje i obnavljanje energije.

Facebook komentari