Koje stvari ne smijete raditi prije treninga

Veliki je broj uputstava koje sigurno čitate vezano za treniranje, a koja govore o tome šta bi trebali raditi prije treninga. Donosimo vam spisak stvari koje nikako ne bi trebali raditi prije treninga, jer se mogu negativno odraziti kako na trening, tako i na vaše zdravlje.

Pretjerano spavanje

Nema ničeg lošeg u tome da napunite baterije prije treninga, ali treba da izbjegavate spavanje duže od 30 minuta. Dok istraživanja pokazuju da kratko spavanje od 20 do 30 minuta može da poveća nivo energije, spavanje duže od pola sata može da izazove kontraefekat, ostavljajući vas letargičnijim nego što ste bili prije sna.

Stres

Stres je zaista ubica mišića. Stres i briga će ozbiljno ometati vašu koncentraciju, ograničavajući aktivaciju mišićnih vlakana i vjerovatno će prouzrokovati povrede zbog nedostatka fokusa.

Stimulansi

Možete da pijete kafu prije treninga, kako biste poboljšali svoju energiju, ali nemojte da pretjerujete.
Srednji nivo stimulansa može da poveća energiju i fokus, ali ako pretjerate s konzumiranjem, možete da povećate otkucaje srca, izazovete anksioznost i mučninu što svakako neće doprinijeti boljem treningu nego upravo suprotno.

Prejedanje

Veoma je bitno da jedete prije treninga, ali nikako ne smijete da se prejedete. Preobilni obroci prije treninga mogu da izazovu grčeve u stomaku, nadutost, mučninu – jednom rječju sve što će potpuno upropastiti trening. Stomak će biti preopterećen varenjem hrane, pa će krv ići tamo umjesto u mišiće, što će smanjiti pumpanje mišića i efekte svake vježbe.

Facebook komentari